Lotte (links) en Wieteke gaan ervoor in het shirt van hun goede doel.
Lotte (links) en Wieteke gaan ervoor in het shirt van hun goede doel.

Samen lopen met vader in gedachten

Algemeen

In 2018 liepen ze samen de Nijmeese Vierdaagse. Gewoon omdat ze het wilden. Wieteke Babijn (39) uit Zierikzee en haar nicht Lotte Reijnhout (23) uit Wolphaartsdijk lopen dit jaar weer. Maar nu met een reden. Geld inzamelen en vooral aandacht vragen voor wat hun vaders is overkomen.

Een jaar of vier, vijf geleden ging het minder met Wieteke’s vader Frans. Eerst werd er aan ALS gedacht. Maar uit onderzoeken bleek het IBM te zijn: Inclusion Body Myositis. Een spierziekte, die slopend is. Bij Frans zit het vooral in zijn benen en armen en dat beperkt hem meer en meer. Lotte’s vader Wim werd in november vorig jaar getroffen door een herseninfarct. ,,Mijn vader was sportief en gezond. Je verwacht het niet, maar het kan iedereen overkomen”. Sinds dat moment heeft hij te kampen met afasie wat hem beperkt in het spreken: de juiste woorden niet weten te vinden.

Wieteke en Lotte hebben dat verdriet omgezet in daden. In de week van 20 tot 23 juli gaan ze vier keer dertig kilometer lopen. Eerst twee dagen rond het Veerse Meer, daarna op Schouwen-Duiveland. ,,Voor mij voelt het alsof ik het lopen van mijn vader overneem. Als hij het niet kan, doe ik het”, legt Wieteke uit. Zo kunnen ze allebei iets doen voor hun vader.

Frans en Wim kennen elkaar al lang en zijn in 2010 nog samen op de fiets naar Rome gegaan. Maar gezondheid is relatief. Wieteke: ,,Je weet natuurlijk dat je vader niet het eeuwige leven heeft. Je hoopt dat hij gezond oud wordt”. Dus was het ook voor haar even slikken toen haar vader Frans dat niet ‘gegund’ was. Hij zit niet bij de pakken neer. Zit veel op de fiets, maar hij gaat wel achteruit. Dat ziet zijn familie natuurlijk ook. De ziekte speelt nu een jaar of vijf en de levensverwachting is na de diagnose zo’n tien, vijftien jaar.

Bij Lotte’s vader speelt dat niet. Lotte was thuis toen haar vader in bed getroffen werd door een herseninfarct. ,,Natuurlijk schrik je, maar ik had snel door dat het veel erger had kunnen zijn.” Het is vooral het feit, dat iemand van het ene op het andere moment door een herseninfarct getroffen kan worden, dat de impact zo groot maakt. ,,Je ziet het niet aankomen.”

Met de sponsortocht zamelen ze geld in voor onderzoek, maar misschien nog wel meer is het de manier voor de twee om iets voor hun vader te doen. En misschien maken ze mensen wel bewuster van het feit, dat er niets boven gezondheid gaat. Wie ze wil supporten kan bij Wieteke terecht op www.spieractie.nl en bij Lotte naar de website van de hersenstichting.

FOTO

Meer nieuws