Het Gravensteen kan bezoekersaantal stadhuismuseum opkrikken
Het Gravensteen kan bezoekersaantal stadhuismuseum opkrikken

Gravensteen mogelijk weer naar museum

Algemeen

Het Gravensteen aan de Mol moet een plek worden waar de historie tot leven komt. Het Stadhuismuseum aast al langere tijd op het complex, maar nu wil ook de politiek er over meedenken. Voor de Wereldwinkel, die het pand nu huurt, moet dan wel een andere locatie gevonden worden. Donderdag 1 juli staat het op de agenda van de gemeenteraad.

Tot 2011 viel het Gravensteen onder het Stadhuismuseum. Het was een maritiem museum. De collecties zijn samengevoegd in de Meelstraat. Maar de bepekte mogelijkheid om het Gravensteen te bezoeken is niet uit de verf gekomen. Volgens Stadhuismuseum-directeur Albert Scheffers levert het nu zo’n duizend bezoekers per jaar op. Hij ziet wel een vervijftienvoudiging ervan. Dit komt de exploitatie van het Stadhuismuseum door gecombineerde kaartverkoop ook ten goede.

De gemeente is voornemens de Haene (Meelstraat-Poststraat) te verkopen. Dat zou een kans bieden aan de Wereldwinkel om een nieuwe locatie te betrekken: veel etalageruimte en een begane grond. Nu moeten bezoekers van de Wereldwinkel eerst de historische trap ‘beklimmen’.

Het Gravensteen staat bekend om haar oude cellen, die een aantrekkingskracht hebben op bezoekers van de stad. ,,Een oud idee, maar een goede. Er is toen zelfs gesproken over dat je er kunt slapen. Daar gaan we het nu niet over hebben, maar we moeten wel inzetten op beleven”, aldus Robbert Lievense (Leefbaar) die met zijn partijgenoten nu een voorstel voorbereidt. Eind 2022 moet de pap gestort zijn, anders moet het huurcontract van de Wereldwinkel weer verlengd worden.

FOTO

Meer nieuws