Afbeelding

Twijfel over volledigheid ‘munitierapporten’

Algemeen

Het lang verwachte rapport over de mogelijk schadelijke gevolgen van de dertig miljoen kilo munitie die in de Oosterschelde gedumpt is, ligt er. De conclusie is dat de ‘ecologische waterkwaliteit en de volksgezondheid niet in het geding komen als gevolg van uit het munitiedepot vrijkomen van springstoffen, afbraakproducten van springstoffen en zware metalen in de directe omgeving van het munitiedepot noch in de Oosterschelde als geheel’’.

Staatssecretaris Barbara Visser (defensie) heeft dit de Tweede Kamer laten weten. Rijkswaterstaat en de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) van de marine hebben de munitie onderzocht. Die is er in de jaren zestig gedumpt: oude granaten werden veelal met vissersschepen net buiten Zierikzee gebracht en op de bodem van de Oosterschelde gedumpt. Dat gebeurde overigens in heel Europa. 

En elke keer duikt er weer een waarschuwing op. Soms zijn het deskundigen die zich zorgen maken over de waterkwaliteit of misschien nog wel erger het explosiegevaar. Soms is de media die erop duikt. De staatssecretaris denkt nu met het jongste rapport dat de discussie gesloten kan worden. De angst is vooral dat de gigantische hoeveelheid gaat lekken en de waterkwaliteit aantast. Met alle gevolgen voor de ecologie tot gevolg en daarmee ook voor de mosselvisserij in de Oosterschelde. 

Een discussie over ingrijpen gaat ook om geld. Het afdekken van de munitie kost honderden miljoenen en het ruimen ervan kan zelfs miljarden euro’s kosten. Burgemeester Jack van der Hoek kondigde eerder al aan de onderzoeken nauwlettend in de gaten te houden.

Maarten Hardon uit Zierikzee heeft zijn sporen verdiend in de duikwereld en heeft nog steeds twijfels. ,,Ik zou ook de gemeenteraad adviseren de originele en ongecensureerde rapporten van de EOD en TNO (via een WOB verzoek) op te vragen. Ik weet van de EOD dat het verhaal van Barbara Visser niet klopt. Diverse munitie staat op scherp en zijn aan de ontstekerskant bijna doorgeroest. De laag slip erboven zorgt alleen maar meer bacteriologische corrosie. Hierbij is geen zuurstof nodig.’’ Verder stelt hij in een reactie: 

,,Het verhaal de vervuiling maar mondjesmaat in de Oosterschelde komt, zal wel kloppen. Maar het is wel dertig miljoen kilo over vele jaren uitgespreid die in ons milieu komt. De Oosterschelde is toch een van de kinderkamers van de Noordzee. We zitten nu alle plastic, pfas, en andere zaken te stoppen en hier laat men het bewust door de vingers glippen’’. Burgemeester Van der Hoek:,, Wij nemen voor dit moment kennis van de reactie van de heer Hardon. Het college heeft de rapportage en de brief van de staatsecretaris pas afgelopen vrijdag ontvangen. Wij zullen deze bestuderen. Na de behandeling in de projectgroep onder leiding van Rijkswaterstaat (met daarin verschillende betrokken overheden) zullen wij inhoudelijk op de resultaten van het onderzoek en de brief reageren’’.

Hardon is onlangs bij is de mobilisatie op de Mammoet werf in Schiedam geweest. Op het werkeiland JB 119 van Jack Up Barge uit Sliedrecht is de Noorse-Duitse combinatie Deep C-Seaterra hun equipment gereed aan het maken om voor de Duitse kust munitie uit de Tweede Wereldoorlog te gaan opruimen. De Nederlandse EOD keek met belangstelling toe welke equipment er allemaal op de markt aanwezig is en hoe Duitsland het probleem van de munitie depots aanpakt.

FOTO
Er zijn wel voorbereidingen gaande om in Duitsland munitie te gaan ruimen.

Meer nieuws