Logo wereldregio.nl
Foto:

Schouwen-Duiveland Bevrijd!

In 2020 was het 75 jaar geleden dat Schouwen-Duiveland werd bevrijd. Vijf musea hebben vorig jaar de handen ineengeslagen en in samenwerking met het Gemeentearchief een interessante tentoonstelling gemaakt. De tentoonstelling Schouwen-Duiveland Bevrijd! was vorig jaar te zien in het Brouws Museum, de Burghse Schoole, Brusea, Museumboerderij Goemanszorg en Museumhaven Zeeland. 

Er waren toen al plannen voor één grote centrale overzichtstentoonstelling maar het coronavirus gooide roet in het eten. Veel herdenkingen en vieringen in het kader van 75 jaar vrede en vrijheid werden verplaatst naar 2021. Nu het weer mogelijk is, staan de musea van Schouwen-Duiveland dit jaar nog één keer stil bij het thema 75 jaar vrede en vrijheid. 

De panelen, films en memorabilia zijn van 16 tot en met 25 juni gebundeld te zien in één grote boeiende overzichtstentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Zierikzee. Tegelijkertijd wordt de fototentoonstelling: ‘De Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s’ op panelen getoond, eveneens in de Nieuwe Kerk, met daarbij een aantal indrukwekkende foto’s van Schouwen-Duiveland en overig Zeeland. 

Verder zijn er gedurende de tentoonstellingsperiode twee boekpresentaties met lezingen. ir. Luitzen Bijlsma vertelt op 19 en 24 juni over het recent verschenen oorlogsboek: Schouwen Koorts en dr. Jop Steenhof de Jong houdt op 18 en 25 juni een lezing naar aanleiding van zijn nieuwe boek: Het laatste Oorlogsjaar in Zierikzee. De aanvangstijd van de boekpresentaties is telkens om 15.30 uur. U kunt zich hiervoor aanmelden via info@museasd.nl of 06 28 51 39 78. Elke dag zijn er vrijwilligers uit de musea in de Nieuwe Kerk aanwezig om de bezoekers te ontvangen tussen 13.00 – 17.00 uur. In de Nieuwe Kerk is ook gelegenheid voor een drankje. De week van 

16 tot en met 25 juni is de laatste gelegenheid om deze grote overzichtsexpositie op het eiland te bewonderen.