Afbeelding

Plan voor kunstenaarsdorp met appartementen

Algemeen

Een plek waar kunstenaars bij elkaar komen, elkaar inspireren en waar het publiek ook terecht kan. Dat past helemaal in het plaatje van de visie op Burgh-Haamstede dat van oudsher artistieke aantrekkingskracht heeft. Onder aanvoering van Martin van Rossum wordt er achter de schermen hard aan een zogenoemd kunstenaarsdorp gewerkt. 

Zijn oog viel in eerste instantie op het gapende gat in de Noordstraat. Het oude Delta Warenhuis waar het ontwikkelaar Hans Boogert maar niet lukt om de gemeente achter zijn plannen te krijgen (winkels en appartementen). Maar schuin daar tegenover staat een pand dat in eigendom is van de gemeente en waar de initiatiefnemers nu hun pijlen op gericht hebben: Noordstraat 34-36, een voormalige boerderij. 

In een rapport zijn de doelstellingen helder verwoord: ‘Een culturele instelling aan het begin van de Noordstraat, zoals een jaarrond open cultuurhuis (bijvoorbeeld expositieruimte, kunsthal of museaal gebouw) of een beeldentuin of een combinatie hiervan, biedt als publiekstrekker veel meer perspectief. Het kan dienen als startpunt van een culturele as met als verdere markeringspunten de voormalige dorpsboerderijen, het slot Haamstede, de kerk van Haamstede. De as gaat verder in de Weststraat met onder meer tentoonstellingsruimte De Bewaerschole, de voormalige Brouwerij, de Burghse Molen om via de Burghse kerk, het schoolmuseum, de Ringburgwal te eindigen bij de Zeepeduinbunkers. Een vernieuwde stijlvolle entree met behoud van het nog aanwezige, oorspronkelijke dorpsaangezicht, tezamen met een aantrekkelijke wandel- en fietspromenade en vooral een gevarieerd aanbod van kunst en cultuur, geven Burgh-Haamstede als kustdorp een eigen en aansprekend gezicht’. 

In het project kunnen ook twaalf starterswoningen (appartementen) gerealiseerd worden in de prijsklasse van 140.000 tot 180.000 euro. De initiatiefnemers hebben de stichting Culturele Activiteiten Schouwen-Duiveland (CASD) gevraagd mee te denken en te doen. Daarover wordt momenteel nagedacht.

Meer nieuws