Logo wereldregio.nl
Foto:

Vrijbuiter vrijplaats voor duurzame bewustwording

Mensen bewust maken van het feit dat we anders moeten gaan leven als het klimaat ons lief is. Met beelden van zielige ijsbeertjes heeft hij het wel gehad. ,,Er gebeurt al zoveel positiefs om ons heen. Laten we dat dan laten zien. Dat inspireert.” Aan het woord is Wiebe Radstake. In januari kocht hij de Vrijbuiter, die afgemeerd aan ’t Luitje in Zierikzee ligt. Samen met zijn vriendin Suzan en zoontje Warre is hij in een nieuw avontuur gestapt. 

,,We waren altijd gewend het met zo weinig mogelijk geld te doen. Tja en dan koop je een schip. Dat schept verplichtingen en dat voelt wat minder.” Maar zijn enthousiasme wint het van zijn ‘ondernemerschap’ en inmiddels heeft hij tal van ideeën, waarmee hij een gezonde onderneming kan opbouwen, creatief kan zijn en op een bescheiden manier kan bijdragen aan een betere wereld. 

De 23 meter lange Tjalk is flink verbouwd. Aan boord een gemeenschapsruimte en maar liefst twintig slaapplekken. De Vrijbuiter was vroeger een chartertjalk, maar wordt omgebouwd zodat er ook met lading gezeild kan worden in de binnenvaart. Zo kunnen ze later met dertig tot veertig ton lading varen. De ene keer vaart hij de Oosterschelde op, zoekend naar de zeehondjes. De andere keer meert hij af bij een festival. Zo wilde Oeral hem inhuren. Een drijvend hotel voor de vele muzikanten, die het eiland willen bezoeken. Maar natuurlijk gooide corona roet in het eten. Nu komt het weer los en is de energie terug. Hij gaat weer varen met mensen aan boord. Die kunnen uitstapjes boeken. (www.vrijbuiterzeilen.nl). Voor dertig euro kunnen mensen mee aan boord.

Maar Wiebe wil ook beurtschipper zijn. Met gasten aan boord vrachtjes ophalen en afleveren. ,,Ja, ik wil wel dat de mensen allemaal een handje uitsteken.” De achterliggende gedachte is dat mensen ruiken aan een leven dat niet alledaags is maar wel aansluit bij de overtuiging, dat we anders met de natuur moeten omgaan. Tegelijkertijd nodigt hij muzikanten en kunstenaars uit. In de gemeenschapsruimte hangt inmiddels bijzonder werk.

De plannen met de Vrijbuiter komen niet zomaar uit de lucht vallen. Wiebe en Suzan dachten hier al jaren over na. Nu Warre geboren is, kan Wiebe niet zomaar negen maanden naar zee gaan. ,,We sloegen aan het puzzelen en op een gegeven moment vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Het is belangrijk de tijd te nemen voor de dingen die je mooi vindt en op deze manier komt alles samen. Het is leuk om dingen te doen waarvan mensen zeggen dat ze niet kunnen. Zo begonnen de mensen van de ‘Tres Hombres,’ het zeilend vrachtschip waarop ik kapitein was, destijds ook. Drie jaar lang gaven ze presentaties en uiteindelijk kwam het schip er.” Met de Vrijbuiter gaan Wiebe en Suzan vanuit thuishaven Zierikzee vracht varen door Nederland, bij voorkeur streekproducten, educatie geven over duurzaamheid, charteren, muziek in de zeilen organiseren, er komt een galerie aan boord, bed & breakfast, pop-up restaurant en ga zo maar door. Kortom, een schip als platform van alle wilde plannen’’. De sky is the limit voor hen.

En nu heeft hij filmtheater fiZi ontdekt als partner. ,,We stellen graag ons schip beschikbaar om een buitenbios te organiseren in de zwaaikom (in het havenkanaal van Zierikzee) in samenwerking met fIZi. We hebben allebei een moeilijke tijd achter de rug, fIZi met het dicht moeten zijn tijdens corona en Vrijbuiter met het steeds maar uitstellen van haar eerste vaartochten. Nu is het tijd om ruchtbaarheid te geven dat we er nog zijn, zowel voor de bios als ons schip. Als het dit lukt moeten we zeker zoals in Rotterdam de pleinbios een begrip is geworden, ook deze samenwerking verder uitbouwen en wellicht elke week een film vertonen op onze zeilen’’.