Logo wereldregio.nl
Foto:

Studenten maken animaties Watersnoodmuseum

In het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk vond maandag de opening plaats van de expositie “De Kracht van Water”. De expositie is het resultaat van een samenwerking met 80 tweedejaars studenten van de St Joost Academie, afdeling Illustrated and Animated Storytelling. Ze maakten veertig animaties die tot 26 september te zien zijn in het Watersnoodmuseum.

Met de animaties die de studenten gemaakt hebben wordt het bewustzijn over de gevaren van water vergroot. Er wordt een link gelegd met de Watersnoodramp van 1953 en de huidige situatie, waarmee ze problemen en/of oplossingen schetsen. De studenten mochten hun creativiteit gebruiken, maar de animaties moesten wel feitelijk juist zijn. Om daarvoor te zorgen werden de studenten gekoppeld aan studenten watermanagement van de HZ University of Applied Sciences in Middelburg.


Dankzij een bijzondere samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid lieten studenten zich voor de animaties inspireren door filmbeelden uit het archief van Beeld en Geluid van 1924 tot nu. Met fragmenten over onder meer overstromingen, inpolderingen, het bouwen van dijken en dammen èn beelden van de Watersnoodramp ontwikkelden ze een eigen verhaal. De jonge makers bieden met hun animaties een nieuw perspectief op de toekomst, soms ernstig, soms lichtvoetig maar altijd met veel verbeeldingskracht.


De expositie “De Kracht van Water” is te zien in de derde caisson. Hier worden de animaties afgespeeld die de studenten hebben gemaakt. Ook worden de archiefbeelden van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid getoond die als inspiratie dienden voor de uiteindelijke animaties van de studenten. Daarnaast wordt ook het maakproces getoond. In vitrines zijn de schetsen en andere objecten te zien die ze tijdens het maakproces hebben gebruikt om tot het uiteindelijke resultaat te komen. Omdat het Watersnoodmuseum sinds 5 juni weer open is voor publiek was het mogelijk de opening fysiek te laten plaatsvinden. Met bussen kwamen de tachtig studenten vanuit Den Bosch en Breda, waar beide locaties van de St.Joost School of Art & Design gevestigd zijn, maandag naar het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Hier werden ze voorzien van een uitgebreid programma waarbij ze werden verwelkomd door museumdirecteur Siemco Louwerse.