Henk Blom
Henk Blom Foto:WereldRegio

Verrassend boek van Henk Blom

Algemeen

Dit keer geen boek met alle wetenswaardigheden van Renesse van weleer, maar een bundel met gedichten en verhalen van de hand van oud-hoofdonderwijzer Henk Blom uit Renesse. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus is het niet verwonderlijk dat de inmiddels 86-jarige inwoner van Renesse weer een boek, Schouwse Schetsen, uitgeeft.

Hij kwam op het idee door Ariene van Westen, een dorpsgenoot. Zij gaf hem een boekje van Levi Weemoedt. Blom raakte geïnspireerd door de dichtbundel en ging graven in zijn eigen archief. Door de loop van de jaren heeft hij veel geschreven. Gedichten en verhalen. Deels als onderwijzer, deels als schrijver van het vermaarde Kant’ooi en musicals voor de kerk. Maar dan wel in het Schouws dialect werd hem voorgehouden. Daarvoor bestaat wel belangstelling. En zo is Schouwse Schetsen ontstaan, deels dialect, deels in het Nederlands.

In meer dan 130 pagina’s neemt Blom zijn lezers mee door zijn archief. Bijgestaan door Adrie Padmos, die foto’s leverde, Ariene van Westen voor de samenstelling en – heel verassend – Rien Lemsom die op het idee kwam audio-fragmenten in het boek op te nemen die via een QR-code tot leven komen. Een boek met geluid dus, wat voor het dialect een absolute meerwaarde heeft.

Blom heeft altijd met taal gespeeld. Al in zijn periode in Nijmegen en na 1955, toen hij als onderwijzer naar het eiland kwam, ook hier. Veel mensen kennen hem als Endrik, die positief ‘zeurt’ in het Schouws dialect. Altijd kritisch. Niet voor niks past het proloog-gedicht bij Henk Blom: Ik ben een beetje dwars, dus heb ik zo geschreven, dat u ook dwars moet zijn, al is het maar voor even. De tekstregels staan diagonaal afgedrukt. Blom pakt de draad overigens op door het columnistenteam van WereldRegio aan te gaan vullen. 

As oud-onderwijzer in Renesse heeft hij veel teksten geschreven. Maar ook de Ramp van ’53 komt voorbij. Zijn vrouw Leni Blom, waarmee hij inmiddels zestig jaar getrouwd is, heeft meegelezen en hem behoed voor uitspattingen, die wellicht minder geschikt voor het boek zijn. Hoewel het gedicht ‘Lid’ het dan wel weer gehaald heeft.

Met de cabaretgroep Kant’ooi heeft hij veel opgetreden. Ook fragmenten daarvan zijn in het boek terug te vinden. En wie kent hem nog van de nieuwjaarsbijeenkomsten in de vroegere gemeente Westerschouwen. Daar nam hij de Schouwse politiek op de hak. Hij heeft volop gegraven in zijn archief en er een bonte verzameling uit geselecteerd. 

Het boek is voor twintig euro te koop bij De Vries in Zierikzee en bij Primera in Renesse. Een e-mailt naar Blom zelf kan ook: blomscha@outlook.com

Meer nieuws