Logo wereldregio.nl
Foto:

Elly Mes verrast met nieuwe schilderijen

Wie het werk van de inmiddels negentigjarige Elly Mes uit Burgh-Haamstede kent, zal verrast zijn als ze haar nieuwe expositie bezoekt in galerie ZeeUw-art in Renesse. Mystiek en sacraal hebben plaats gemaakt voor verrassend kleurrijk werk. Ingrediënten zijn etspapier en de plamuurmessen van haar vader.

Vijf jaar geleden sloot ze een succesvolle expositie in Domburg af en snel daarna werd haar man ernstig ziek. ,,Een jaar lang deed ik niks. Maar toen ik weer begon, bleek het heel ander werk te worden. Ik weet niet hoe het komt,” legt ze uit. De ziekte en het latere overlijden van haar man in 2020 zou veronderstellen dat dit tot uiting zou komen in haar werk. Het tegenovergestelde gebeurde. 

Ze kan niet uitleggen waardoor die verandering heeft plaatsgevonden. Ze gebruikte etspapier, waarop ze met plamuurmensen van haar vader - hij was stucadoor - een structuur zette. Vervolgens ging ze de vlakken inkleuren met blauwtinten afgewisseld met andere frisse kleuren. Alsof ze de trieste periode in haar leven nadrukkelijk wilde overwinnen. En ze is er tevreden over. ,,Als ik nu mijn oude werk zien, dan denk ik soms van: heb ik dat gemaakt”, lacht ze.

En nu treedt ze ermee naar buiten. Veronie Rens van galerie ZeeUw-art in Renesse had ze al beloofd dat ze op haar negentigste zou gaan exposeren. Maar corona gooide roet in het eten, dus februari van dit jaar werd niets. ,,Veronie had geen idee dat ik nieuw werk had. Ik heb haar maar wat fotootjes gemaild. Ik was heel benieuwd naar haar reactie.” Maar het enthousiasme bij de galeriehoudster was er niet minder om. En zaterdag 19 juni gaan de deuren van de galerie in Renesse open.

Spannend vindt ze het niet meer. ,,Nee, daar ben ik te oud voor geworden.’’ Ze heeft zich trouwens nooit geconformeerd aan de heersende vraag. ,,Ik schilderde in Capelle aan de IJssel eens een soort Indisch werk. Daar wilde men graag meer van. Maar dat gaat niet zo. Ik volg mijn gevoel en dan ontstaat er wat. In haar huis in Burgh-Haamstede heeft ze haar eigen werkplaats en daar is haar werk van door de jaren heen uitgestald. Schilderijen, maar ook veel beeldhouwwerk. 

Ook daar gaat ze ondanks haar leeftijd mee door. ,,Het is geen kwestie van kracht, maar meer van geduld om van het soms keiharde steen een beeld te maken.”

Ze wisselt het af. Juist omdat ze haar gevoel volgt, weet ze niet waar ze in een eventuele volgende fase uitkomt. Ze is steevast voornemens om op haar honderdste een nieuwe expositie te starten, maar vraag haar niet waar ze dan staat. Vraag haar ook niet waar het kunstzinnige vandaan komt. Nou ja, misschien van haar opa van moeders kant, die had wel wat kunstzinnige trekjes. ,,Maar weet je in die periode hadden mensen geen tijd om zich met kunstuitingen bezig te houden. Het was een andere tijd.”

De expositie start zaterdag 19 juni. Wie het werk wil bewonderen, raadpleegt de website Zeeuwart.nl voor de openingstijden. Deze zijn door corona aangepast.