Logo wereldregio.nl
<p>500e WereldRegio in aantocht</p>

500e WereldRegio in aantocht

(Foto: )

Overzichtstentoonstelling Schouwen-Duiveland Bevrijd!

In 2020 was het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Door het hele land zijn vanwege het coronavirus herdenkingen en vieringen in het kader van 75 jaar vrede en vrijheid verplaatst naar 2021. Dit is ook het geval in Schouwen-Duiveland. Daarom staan de musea van Schouwen-Duiveland dit jaar nog één keer stil bij dit thema.

De tentoonstelling Schouwen-Duiveland Bevrijd! was vorig jaar in vijf musea van Schouwen-Duiveland afzonderlijk te zien. De panelen, films en voorwerpen zijn van 16 juni tot en met 25 juni gebundeld te zien in één grote boeiende overzichtstentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Zierikzee.

Tegelijkertijd wordt, eveneens in de Nieuwe Kerk, de fototentoonstelling: ‘De Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s’ op panelen getoond met daarbij een aantal indrukwekkende foto’s van Schouwen-Duiveland en de rest van Zeeland. Het geheel wordt gecompleteerd met een korte film, waarin de bezoeker onder meer wordt meegenomen naar 1944, het jaar waarin de Slag om de Schelde plaatsvond.

Verder zijn er gedurende deze tentoonstellingsweek twee boekpresentaties met lezingen.

Luitzen Bijlsma vertelt over het recent verschenen oorlogsboek: Schouwen Koorts en

dr. Jop Steenhof de Jong houdt een lezing naar aanleiding van zijn nieuwe boek: het laatste Oorlogsjaar in Zierikzee. Op de website www.museasd.nl worden data en tijd bekend gemaakt.

Elke dag zijn er vrijwilligers uit de musea in de Nieuwe Kerk aanwezig om de bezoekers te ontvangen en informatie te geven. In de Nieuwe Kerk is ook gelegenheid voor een drankje.

De week van 16 tot en met 25 juni is de laatste gelegenheid om de overzichtsexpositie op het eiland te bewonderen want eind juni reist de tentoonstelling Schouwen-Duiveland Bevrijd! door naar het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp.

De grote overzichtstentoonstelling ’Schouwen-Duiveland Bevrijd’ is een initiatief van de Vereniging Musea Schouwen-Duiveland. De expositie is te zien van 16 tot en met 25 juni in de Nieuwe Kerk in Zierikzee. Openingstijden: 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie op: www.museasd.nl