Afbeelding
Foto: Cynthia Hanse

‘Cultuur kost nu eenmaal geld’

Algemeen

De politiek krijgt de plannen voor een nieuw Brogum gepresenteerd. Dat gebeurt aanstaande maandag. Brogum-voorzitter Swen Blikman uit Zierikzee (foto) heeft er een uitgesproken mening over. WereldRegio heeft hem gevraagd zijn ideeën op papier te zetten in deze ‘Lezers schrijven’.


Brogum, een podium met een rijke geschiedenis. Een van de oudste podia van Zeeland, dat al zo’n 50 jaar volledig op vrijwilligers draait. Een plek die begon als jeugdsoos en transformeerde tot volwaardig poppodium. Een podium dat ooit U2 afwees, want wie was er nu geïnteresseerd in zo’n onbekend Iers bandje? 

Al vanaf mijn 14e ben ik betrokken bij dit Zierikzees cultureel centrum. Sinds mijn 24e mag ik zelfs de rol van voorzitter bekleden. Vaak is me gevraagd waarom ik vrijwillig zoveel tijd en moeite in die ‘donkere rockschuur’ stop, want tijd en moeite kost het. Sinds 2018 besloot ik zelfs één dag in de week minder te gaan werken om me die dag vrijwillig voor Brogum in te zetten. En dat doe ik met alle liefde. Het is een waardig deel van mijn leven geworden en dat geldt niet alleen voor mij. Samen met een hoop andere vrijwilligers, houden we het poppodium draaiende. Staan we soms tot diep in de nacht te werken en vroeg in de ochtend de boel alweer op te ruimen. Dat doen we niet voor onszelf (nou ja, een beetje misschien), maar voor Schouwen-Duiveland. Voor de inwoners. Persoonlijk omdat ik voor 100% in het belang van deze plek geloof. In het succes ervan en in de toegevoegde waarde. Met als bijzonder hoogtepunt het jaarlijkse Anywave. Een festival van inmiddels aardige grootte, dat in menig hart als favoriet feest van het jaar staat gegrift. Het succes van Anywave laat als geen ander zien wat Brogum en vooral de mensen achter Brogum te bieden hebben.

Brogum is voor iedereen. Voor jong en oud. We zijn er voor de mensen die ons al veertig jaar lang bezoeken, voor de jongere mensen die nieuwsgierig zijn naar nieuwe bands, we zijn er voor de buitenbeentjes en voor de kunstenaars. Voor de (verveelde) jeugd van het eiland en misschien wel daarbuiten, die gebaat is bij een culturele ontmoetingsplek op eigen grond. Want Brogum is een voorziening die bijdraagt aan het woon-leefklimaat op Schouwen-Duiveland. Een plek die bijdraagt aan de cultuur en talentontwikkeling van jonge muzikanten, organisatoren, technici, licht- en geluidsmensen. Waar verschillende culturen elkaar ontmoeten en waar zelfs internationaal geroemde bands op de planken hebben gestaan. Van The Animals tot Bombino en uit eigen land: van Doe Maar tot Herman Brood.

In 2016 hebben we een nieuwe koers ingezet, waarin we er alles aan doen om het bestaansrecht van Brogum veilig te stellen. Een Nieuw Brogum, dat is het plan. De volle zalen bevestigen het succes en de behoefte aan cultuur op Schouwen-Duiveland. Het voldoen aan die behoefte brengt alleen al lange tijd de nodige uitdagingen met zich mee. Want hoe goed we het nu ook doen: we worden belemmerd in onze groei. Er hangt een stigma rond Brogum dat er enkel plek is voor rockbands. Het zou een donker hol zijn, waar alleen vage figuren op afkomen. Hoe vaak hebben we wel niet gehoord: “Brogum? Die oude ‘stinkboerderij’? Daar ga ik echt niet heen.” Dat doet wel eens zeer. Maar gelijk hebben ze. Mensen baseren hun mening wel degelijk op basis van het omslag van een boek. En het omslag van Brogum, die is niet best. De huidige staat? Een vaak opspelende, indringende rioollucht: ook als we open zijn (ik schaam me diep). Geen luchtcirculatie, waardoor de hitte soms niet te harden is. Een kleedkamer waar het ‘s winters -5 graden kan zijn, omdat er geen centrale verwarming is. Een zes-koppige band die vroeg of laat door de vloer in diezelfde kleedkamer heen zakt. Geluidsoverlast voor de buren en torenhoge boetes, omdat er een geluidslek is. Een niet al te hoopgevend lijstje, waarbij we ons afvragen: hoe zal dit er over 5, laat staan 10, jaar uit zien?

Mijn verzoek luidt: investeer in onze jeugd! De jongeren zijn onze toekomst en verdienen een volwaardige, culturele ontmoetingsplek. Een fijne uitgaansgelegenheid. Want dat hier behoefte aan is, concludeerde het rapport van onderzoeksbureau LaGroup in 2018 al. En ons eigen recente onderzoek kan dit enkel bevestigen. Want wij maken ons zorgen over de toekomst van de uitgaansgelegenheden op het eiland.

Maandag 17 mei presenteren we de plannen voor Het Nieuwe Brogum. Die plannen vragen niet om wereldbedragen, maar cultuur kost nu eenmaal geld. Al bijna 50 jaar wordt er met man en macht vrijwillig gewerkt aan Brogum. Het zou doodzonde zijn als het hier eindigt en het potentieel van deze plek verloren gaat. Investeer in het professionaliseren van Brogum, in de juiste en de nodige middelen. Dat is essentieel om de volgende fase in te kunnen gaan en de continuïteit en professionaliteit te kunnen waarborgen.

Raadsleden, wethouders en burgemeester, maak voor eens en voor altijd een einde aan de discussie over het bestaansrecht van Brogum. Zet in op de toekomst van dit eiland en op een leefbaar Schouwen-Duiveland. Zet in op een plek waar we cultuur en plezier kunnen beleven en waar creatievelingen hun ei kwijt kunnen. Op een plek waar muzikanten elkaar ontmoeten en muziek kunnen maken. Zet in op een plek die sociaal contact en verbinding stimuleert. Zet in op Brogum.

Meer nieuws