Afbeelding

Besturen in coronatijd

Algemeen

Digitale tijd

Het digitaal in gesprek zijn, is echt een uitdaging. Met name om met inwoners en ondernemers in gesprek te zijn voor beleidsontwikkeling of voor uitvoering is het lastig. Voor het ontwikkelen van parkeerbeleid Zierikzee hadden we een groep van bewoners van de binnenstad en ondernemers die meedachten over de maatregelen. Dat ging eigenlijk best goed met het digitale vergaderen. Het staat of valt natuurlijk bij goede voorbereiding, zodat iedereen de benodigde informatie heeft en weet wat er besproken wordt en, niet onbelangrijk, hoe het verdere proces er uit ziet. Het is immers aan het eind van het traject de gemeenteraad die alles nog een keer weegt en uiteindelijk het beleid vast stelt.

Als gemeente hebben we sinds kort een nieuwe digitale plek om met inwoners en ondernemers in gesprek te zijn over projecten die lopen. De projecten die op dit ‘platform’ staan zijn: Dorpsstraat Scharendijke, Kerkring Renesse en Markt Brouwershaven. Afhankelijk van het soort project en de fase waarin het zich bevindt wordt het platform gebruikt om ideeën te verzamelen, te discussiëren, enquêtes te lanceren of kort de mening over een standpunt te polsen. Neem eens een kijkje zou ik zo zeggen… www.schouwen-duiveland.nl/denkmee.

Als wethouder ga ik van het ene digitale overleg of evenement naar het andere. Op kantoor kom ik nauwelijks. Vergaderingen of grote bijeenkomsten met presentaties, flipovers en geeltjes, uiteengaan in aparte groepjes en weer terug bij elkaar: het kan allemaal digitaal. De ene keer werkt het beter dan de andere keer. Maar over het geheel genomen gaat het prima. Ook heb ik al eens voorafgaand aan een symposium via de post een chocolaatje voor in de koffiepauze ontvangen!

Het heeft ook voordelen dat digitale gedoe. Voor bijeenkomsten hoef je als inwoner, ondernemer of wethouder niet meer het huis uit. Zo zien we bijvoorbeeld dat de commissie- en raadsvergaderingen heel erg goed bekeken worden via de gemeentelijke website. Bij de commissievergaderingen kunnen inwoners en ondernemers (digitaal) inspreken. In de raadsvergaderingen zijn er geen insprekers meer. Dan is het gedaan met wikken en wegen, maar wordt er besloten door de gemeenteraad. Het uitzenden (‘streamen’) van deze vergaderingen is vast een blijvertje, ook na corona.

Ankie Smit

wethouder gemeente Schouwen-Duiveland

Meer nieuws