Afbeelding

Blauwe Vlaggen voor stranden en jachthavens Schouwen-Duiveland

Algemeen

De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar opnieuw Blauwe Vlaggen voor de stranden van Renesse, het strand van Westenschouwen, van Nieuw-Haamstede en het strand aan de Brouwersdam aan Schouwen-Duiveland uitgereikt. Ook de gemeentelijke jachthavens in Zierikzee en Brouwershaven en de particuliere jachthavens Den Osse en Bruinisse ontvingen dit keurmerk. 


In verband met de huidige Covid-19 maatregelen kon het jaarlijkse uitreikingsmoment wederom niet doorgaan. Wel werd om 11.30 uur het Blauwe Vlag seizoen geopend met het hijsen van de vlag op de Hanzehaven in Elburg. De Gedeputeerde P. van ’t Hoog van de provincie Gelderland hees samen met wethouder H. Wessel en nationaal juryvoorzitter Blauwe Vlag Patrick Poelmann formeel de Blauwe Vlag 2021 om het seizoen te openen. De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria, zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig. Jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen. 

,,Het is ieder jaar weer een kroon op ons werk. Dat een onafhankelijke organisatie naar ons kijkt en onze stranden en jachthavens een Blauwe Vlag certificering waard vindt”, zegt wethouder Jacqueline van Burg. ,,We investeren veel in een kwalitatief goed product waarbij duurzaamheid, natuur en milieu belangrijke onderdelen zijn. De criteria van de Blauwe Vlag vormen daarbij een goed instrumentarium”.  Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieu organisatie. 

De internationale jury was vol lof over de Nederlandse kandidaten, de wijze waarop “environmental education” wordt geïmplementeerd en de andere criteria worden toegepast.

Meer nieuws