Logo wereldregio.nl
Foto:

,,Ik wil op mijn opa’s ‘radio’ komen”

Wat doe je als je opa steeds minder ziet door een oogziekte. Elke dag met hem bellen, bedacht Romy van Dalen (16) uit Brouwershaven. Dus elke dag om 17.00 uur bespreekt ze met hem hoe de dag gegaan is. Opa Jan Dalebout (89) uit Scharendijke heeft dan meestal minder meegemaakt dan kleindochter Romy, maar hij is erg geïnteresseerd in wat zijn enige kleindochter zoal beleefd heeft op school en met haar vrienden.

Een paar weken geleden bedacht Romy dat het leuk zou zijn om een eigen ‘radioprogramma’ voor haar opa Jan op te nemen, met daarin allerlei interviews met mensen die ze dagelijks tegenkomt. Dat pakte ze gelijk professioneel aan: met een draaiboek en allerlei verschillende onderwerpen.
Ze begon met het interviewen van een paar vrienden en daarna sprak ze in de pauze met haar docent scheikunde (meneer Driessen) en met haar docente biologie (mevrouw Francke). Dat waren leuke en onverwachte gesprekken. ,,Je hebt het over heel andere dingen dan tijdens de les. Mijn opa werd op zijn achttiende radiomonteur in het leger, dus met meneer Driessen had ik het over techniek. Zo leer ik ook weer heel andere kanten van iemand kennen.” Aan haar vrienden vroeg ze wat ze vinden van de nieuw geopende Lidl en van de nieuwbouw van de Pieter Zeeman.
Romy neemt alle geluidsfragmenten op met haar telefoon en gaat dan later alles monteren volgens haar draaiboek. Ze begint elk interview met een intro waarin ze de geïnterviewde voorstelt: ,,Goedemorgen, leuk dat je nog luistert”, en tot slot vraagt ze naar een wens of boodschap voor haar opa. De interviews duren elk een minuut of vijf.
Romy’s opa, Jan Boudewijn Dalebout, had jarenlang een rijwiel- en bromfietshandel aan de Elkerzeeseweg in Scharendijke, met benzinepomp die hij overnam van zijn vader. Sleutelen en techniek waren altijd zijn lust en zijn leven. Nu opa maculadegeneratie heeft, een oogziekte waardoor zijn zicht steeds meer afneemt, is het heel frustrerend dat gepruts met kleine moertjes en draadjes niet meer lukt. Opa luistert graag naar de radio, bijvoorbeeld naar Omroep Schouwen-Duiveland en RTV Slogo van Goeree Overflakkee. Romy: ,,Het is leuk om dingen met mijn opa te delen want zijn wereldje wordt zo klein nu hij steeds minder kan zien. Ik wil hem blij maken en ‘op zijn radio komen.’ Gelukkig heeft opa nog wel allerlei mensen om zich heen. En soms maakt hij samen met oma kruiswoordpuzzels. Dan leest zij de omschrijving voor”.