Logo wereldregio.nl
Foto:

Eiland gaat over op digitale viering van Koningsdag ‘21

Koningsdag 2021 wordt dinsdag 27 april anders dan anders. Door corona was het de comités lange tijd onduidelijk wat wel en niet georganiseerd kan worden. De gemeente heeft daar ook een actieve rol in gespeeld door comités actief te bellen over de samengestelde programma’s. Daar wordt onderscheid gemaakt in kleinschalige activiteiten én evenementen. Burgemeester Jack van der Hoek: ,,Alle activiteiten die leiden tot groepsvorming en/of bijvoorbeeld ondersteund worden door luide (live)muziek gelden als evenement Evenementen zijn onder de huidige regels niet toegestaan’’.

Dat leidde in Noordgouwe tot onbegrip nu een fietspuzzeltocht in de open lucht niet door kan gaan. Vanuit Renesse klinkt juist een positief geluid over de bemoeienis van de burgemeester, waardoor het programma redelijk ongeschonden blijft. 

Opvallend is Zierikzee. Daar wordt vanuit de ondernemersvereniging niets georganiseerd. Het kost de laatste jaren toch al moeite om de stad enthousiast te krijgen. Maar dit keer ziet voorzitter Martin Boevée geen mogelijkheden. Evenementen zouden al snel te veel mensen trekken en dat is in zijn ogen niet te handhaven.

Er klinkt ook een protest tegen alle beperkende maatregelen. Zo circuleert er een oproep op internet om massaal naar ‘Plein Montmearte’ (verkeerd gespeld) in Zierikzee te komen. Breng zelf je eten en drinken mee en ‘Let’s party’. Onderaan de oproep staat dat ‘bijeenkomsten van meer dan dertig deelnemers zijn toegestaan voor geloofs-en levensovertuigingen’. De oproep leidt tot veel verwarring op internet.

Oosterland was één van de eerste dorpen met een volledig programma. Bij de ijsbaan wordt een ‘Fiets ‘m er door’ georganiseerd. De prijzen worden later die dag aan huis bezorgd. Oosterland kiest ervoor om toch nog wat fysieks te organiseren. In Renesse gaan ze vooral digitaal. ,,In tegenstelling tot andere jaren zijn de activiteiten tijdens Koningsdag 2021 in Renesse alleen voor de inwoners. De leden bieden wij dit jaar een coronaproof programma met in de ochtend het wekken door de herauten en daarna het drive-thru ontbijt. Voor de kinderen is er dan een spelletjespuzzeltocht (allemaal startend op tijd). In de middag is er een happen & trappen-of-stappen puzzeltocht. In de avond is er vanaf 19.30 uur (start 20.00 uur) een oranje pubquiz waar iedereen aan mee kan doen via twitch.tv/stulptv!’’

Het is inderdaad opvallend hoe snel Koningsdag een digitaal alternatief wordt. In het programma van Bruinisse valt te lezen: ,,Pubquiz via Zoom! Inschrijven via email. 10 euro inschrijfgeld per team. 5 rondes, 5 categorieën. Onder vermelding van naam en telefoonnummer. Voor de livestream ontvangen jullie een whats app nummer waar jullie alle antwoorden kunnen opgeven. Uiterlijk inschrijven tot Zondag 25 April 14.00”.

Wat wel duidelijk is dat de activiteiten er vooral op gericht zijn om de mensen op het eigen dorp te houden. Op die manier wordt onnodig verkeer voorkomen. De programma’s die tot het laatste moment aangepast zijn, worden op de dorpen zelf verspreid. Vandaar dit jaar geen overzicht in WereldRegio omdat de kans dat er op het allerlaatste moment iets gewijzigd wordt te groot is. En er zullen zoals bekend ook geen terrassen geopend zijn.