Logo wereldregio.nl
Foto:

Veroordeling voor wapenbezit Zierikzee

De rechtbank heeft een 55-jarige inwoner van Zierikzee voor het bezit van een arsenaal aan wapens en munitie veroordeeld tot tien maanden gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. In de strafmaat werd ook het bezit van amfetamine en xtc-pillen, die afkomstig waren van zijn broer, meegenomen. 

De officier van justitie had drie jaar celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist. De rechtbank liet in de strafmaat meewegen de grote hoeveelheden aan wapens en munitie die bij de man 14 oktober vorig jaar op verschillende adressen werden aangetroffen. In zijn voordeel sprak dat de wapens niet bedoeld waren voor criminele activiteiten, maar dat hij ze als verwoed verzamelaar in huis en in een loods had. Wel nam de rechtbank het hem kwalijk dat hij zijn vriend erbij betrokken had door wapens en munitie bij hem in bewaring te geven. De 70-jarige Zierikzeëenaar beschouwde het bewaren van de wapens op zijn beurt als een vriendendienst.

 De 55-jarige verzamelaar had zijn maatje ook opgezadeld met de verdovende middelen, die in een collectebus zaten. Daarvan oordeelde de rechtbank dat niet bewezen kon worden dat de zeventiger had kunnen weten dat er drugs in de collectebus zaten.

 Verder werd er rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden, dat hij naïef was geweest en in een isolement leefde. De man werd voor zijn aandeel veroordeeld tot 120 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, proeftijd drie. Dat was precies de helft van geëiste straf van het Openbaar Ministerie.