Logo wereldregio.nl
Foto:

Selectie voor expo ‘Ik worstel en kom boven’

Zo’n 92 culturele makers dienden een plan in om kunst te maken voor de expositie “Ik worstel en kom boven” in en om het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Een professionele jury bestaande uit Roos Gortzak (directeur Vleeshal, Middelburg), Hicham Khalidi (directeur Jan van Eyck Academie, Maastricht) en Siemco Louwerse (directeur Watersnoodmuseum, Ouwerkerk) selecteerde vijf inzendingen.  Als alles volgens plan verloopt opent de expositie zaterdag 19 juni 2021.

Voor deze zogeheten ‘open call’ hoopte het Watersnoodmuseum tenminste 30 tot 40 inzendingen te krijgen, maar uiteindelijk meldden zich maar liefst 92 kunstenaars. Het museum is dan ook overweldigd door dit prachtige resultaat. Omdat er zoveel mooie aanmeldingen binnen zijn gekomen bekijkt het Watersnoodmuseum of naast de vijf geselecteerde kunstenaars voor de expositie in juni, ook een aantal van de voorstellen geschikt is voor een samenwerking in de toekomst.

Er is werk ingediend vanuit verschillende disciplines waaronder beeldhouwkunst, schilderkunst, installatiekunst, videokunst, fotografie, nieuwe media, live performance en meer. De jury werd geraakt door de vele persoonlijke verhalen van mensen en was onder de indruk van het hoge niveau van de makers. Een aantal indieners heeft de Watersnoodramp zelf mee gemaakt of was getroffen door corona. Enkele kunstenaars benoemden ook andere crisis situaties in hun verhalen; waaronder de evacuatie van de dreigende watersnood in 1995 in het rivierengebied. De geselecteerde kunstenaars voor de expositie “Ik worstel en kom boven” zijn geworden: Tonnie Dieleman, Paul Nieboer, Astrid van Nimwegen, het duo Anna de Bruyckere en Christian Blaha en Jorien Brugmans. Er zijn geen kunstenaars van Schouwen-Duiveland bij. De kunstenaars werken vanuit uiteenlopende disciplines en invalshoeken. Zo komen videokunst, muziek, literatuur, installatiekunst en live performance bij deze nog te vormen expositie aan bod.

Het Watersnoodmuseum probeert met de eind-expositie die vanaf 19 juni te zien is, een stimulans te bieden voor culturele makers. Het museum wil de bezoekers raken, confronteren, inspireren en hoop bieden in deze tijd. Daarnaast wil het ook laten zien welke belangrijke bijdrage kunst kan bieden in een tijd van onzekerheid. De makers krijgen tot juni gelegenheid om de plannen uit te werken. Wanneer de corona maatregelen het toelaten opent de expositie zaterdag 19 juni en is deze geopend tot begin november 2021.