Logo wereldregio.nl
Foto:

Eerste Oogcafé Zeeland van start in Nieuwerkerk

Schouwen-Duiveland krijgt haar eigen Oogcafé. Bedoeld voor mensen, die – zoals het wordt genoemd – ‘maatschappelijk blind’ zijn. Slechtzienden en blinden, die dagelijks tegen de beperkingen oplopen zijn vaak geholpen met informatie en ‘lotgenoten’ waarmee ze ervaringen kunnen delen. Naar verwachting gaat het café dinsdag 8 juni van start in Ons Dorpshuis in Nieuwerkerk. Het is het eerste café in Zeeland.

Iedereen wordt op enig moment geconfronteerd met slechtere ogen. Een (lees)bril is voor veel mensen voldoende, maar niet voor iedereen. De initiatiefnemers worden ondersteund door Leo Wessel, die soortgelijke ervaringen heeft op Goeree-Overflakkee. Eén van de initiatiefnemers is Jos van IJsseldijk uit Zierikzee. Zo’n tien jaar geleden moest hij stoppen met zijn werk als chauffeur bij Zeelandia. Een ingrijpende gebeurtenis in zijn leven. Samen met Scarlet Poppelier (ook beperkt ziend) zet hij het café op in Nieuwerkerk.

IJsseldijk: ,,We weten niet hoeveel mensen op Schouwen-Duiveland problemen ervaren met beperkt zicht. Voor die mensen organiseren wij het café en voor partners’’. Want wie problemen met de ogen krijgt, stapt als het ware in een andere wereld. Poppelier: ,,Bij mij is het nog niet zo erg, maar het opgeven van je onafhankelijkheid is heel wat.’’ Alles kost energie, zo legt Wessel uit. ,,Wakker worden en je kleren aantrekken, een ontbijtje maken, koffie zetten.’’ De hele dag voelt een slechtziende of blinde de beperkingen en dat doet wat met mensen. 

Het café is bedoeld voor mensen, die de visuele beperking als een probleem gaan ervaren. Wessels noemt het ‘maatschappelijk blind’. En dat is snel. Want het werk gaat vaak niet meer. ,,Maar neem ook het stemmen pas nog. Zou jij het prettig vinden als iemand anders het vakje moet inkleuren”, legt Wessel uit. Zelf is hij betrokken bij het ontwikkelen van een systeem, waarbij blinden zelf hun stem kunnen uitbrengen. 

Blinden en slechtzienden worden de hele dag geconfronteerd met hun beperkingen. Dat kost enorm veel energie, maar ook de acceptatie ervan is niet eenvoudig. Jos van IJsseldijk gaat nu met een taststok naar buiten, maar gemakkelijk was dat niet in het begin.

Vanuit hun ervaringen willen ze lotgenoten de helpende hand bieden. Dat kan al door het lidmaatschap van de Oogvereniging Nederland. Maar soms is het goed om bij elkaar te komen en ervaringen te delen. ,,We gaan mensen uitnodigen die de bezoekers van het café kunnen informeren over uiteenlopende zaken”, aldus Van IJsseldijk. 

Omdat ze niet in Zierikzee terecht kunnen, is gekozen voor het dorpshuis in Nieuwerkerk. De busverbindingen zijn goed en ook parkeren is er geen probleem. Bezoekers betalen alleen voor de koffie om zo de drempel zo laag mogelijk te houden. Wie meer informatie wil, kan bellen met IJsseldijk (06-13499157) of Poppelier (06-45100491). Informatie over de oogvereniging is te krijgen via zeeland@oogvereniging.nl