Afbeelding

On-fine

Algemeen

Sinds Lucille Werner zich vorige week installeerde als kamerlid, loopt het in politiek Den Haag allemaal niet zo lekker. Dit is een flauw grapje natuurlijk, maar ik hoop wel dat het daar snel weer rustig wordt. Ik heb namelijk alwaar een nieuw probleem waar mediahype en dossiervreter Pieter Omtzigt zich in kan gaan bijten. Het fenomeen sociale media. 

Nu zult u denken: “Maar sociale media bestaan toch al heel lang?” Ja dat weet ik ook wel, maar de invloed van deze media wordt alsmaar groter. Dit komt mede door influencers. Dat zijn mensen die veel te veel geld verdienen met het plaatsen van foto’s en filmpjes over hun leven op het internet. Meestal zijn dit ongelofelijke nietsnutten die hun dagelijks leven aan ons laten zien en vertellen hoe fantastisch dat wel niet is. Daarnaast plaatsen ze foto’s van hun perfecte lichamen online. Hier worden talloze kinderen en jongeren onzeker van. 

Ondanks dat willen alle kinderen van een jaar of tien op deze sneue types lijken en later ook hun geld verdienen met het filmen en fotograferen van hun nutteloze leven. Ik weet niet of daarmee de toekomst in goede handen is. Toen ik een jaar of tien was wilde ik net als al mijn vrienden politieman of brandweerman worden. 

Iedereen moet natuurlijk zelf weten waar hij of zij zich mee amuseert, maar het wordt gevaarlijk als kinderen influencers als helden gaan zien. Dat kan namelijk goed fout gaan. Dat was onlangs nog te zien toen acteur, influencer en zanger Bilal Wahib tijdens een livestream op Instagram aan een twaalf jarig jongetje vroeg om zijn broek te laten zakken voor 17000 euro. Het jongetje wilde dit in eerste instantie niet, maar toen Bilal dreigde te gaan zingen ging het kereltje toch overstag.

Doordat te veel mensen de influencer in kwestie adoreren, kreeg hij het te hoog in zijn bol en vergat hij dat hij een voorbeeldfunctie had. Dit is dus precies wat ik tegen influencers heb. Ze zijn zo verzot op zichzelf en de aandacht, dat ze hun voorbeeldfunctie en hun moraal (te) vaak overboord gooien. 

Toch kwam er ook iets goeds voort uit de daad van Bilal. De kracht van influencers en wat de gevolgen zijn voor de slachtoffers kwam goed naar voren. Daarnaast werd er weer eens aandacht besteed aan het feit dat je nooit je broek moet laten zakken voor de camera. Er worden namelijk dagelijks foto’s en filmpjes van kinderen en volwassen met weinig kleding aan online gegooid. Als gevolg van het verspreiden van deze foto’s en filmpjes wordt het leven van het slachtoffers vaak geruïneerd.

Het fenomeen sociale media wordt alsmaar groter en beheerst steeds meer ons leven, wat deels leuk kan zijn, maar ook een zwarte bladzijde heeft. Ik weet ook wel dat hier geen oplossing voor te bieden is, ook niet door cultheld Pieter Omtzigt. Het enige wat we kunnen doen en wat u tegen uw kinderen kan zeggen is: kijk uit met wat je op internet zet, laat je nooit dwingen tot het doen van dingen waar je niet achter staat en gebruik iets minder sociale media. Dat laatste hoef ik tegen u niet te zeggen, want u leest dit nog ouderwets in de krant. 

Stefan van Doorn

Meer nieuws