Afbeelding

Geestdrift

Column

Voorleven door voorlezen

Heerlijk, zo’n momentje aan het einde van de dag met je kind. Ze hebben net met tegenzin hun tanden gepoetst en wurmen zich onder de dekens. Je doet een boek open en de rust daalt neer. Binnen een paar zinnen zit je samen vastgezogen in het verhaal. Sommige kinderen kennen hun favoriete boekje na een aantal keer zelfs uit hun hoofd! Ouderwets? Helemaal niet! Er is geen digitale vervanging voor dit unieke moment tussen ouder en kind. Mijn vrouw en ik hebben het jarenlang gedaan. De ene dag uit de kinderbijbel voorlezen, de andere dag uit een algemeen boek. Liefst door er een beetje passie en theater in te leggen. Het is niet alleen ontzettend leuk en super waardevol voor je onderlinge band. Onderzoek laat bovendien keer op keer zien dat voorlezen de taalontwikkeling enorm stimuleert. Helemaal als je zo jong mogelijk begint en er zo lang mogelijk mee doorgaat. Daarom is het belangrijk om het te doen. En er met elkaar over te praten. Als je bij de peuteropvang of bij school staat te wachten. Als je grootouder bent, door het voor te leven. Zo kun je elkaar stimuleren.

Maar wat nu, vroeg ik me af, als je dit stukje niet leest? Omdat je zelf als ouder moeite hebt met lezen. Omdat jouw ouders nooit hebben voorgelezen en jij daarom de Nederlandse taal niet zo goed beheerst. Of omdat je hier niet bent geboren en het Nederlands te moeilijk is. Je bent nooit te oud om te leren. Zelfs niet om beter te leren lezen. Ik ken de nodige moeders die verder zijn gaan leren om hun kinderen te helpen met hun huiswerk. Zo kun je ook basis-taallessen volgen. Dat is niets om je voor te schamen. Of volg de digitale voorleesactiviteit van bibliotheekoosterschelde.nl. De leesconsulent kan je verder helpen.

Naar de kerk gaan helpt ook. Daar lezen we elke zondag voor. Er was een oudere generatie waar niet iedereen in het gezin, vanwege armoede, kon doorleren. In de kerk kregen ze alsnog een kans om wat bij te leren. Door te luisteren. Niet alleen naar wat er gezegd werd. Maar ook naar hóe het gezegd werd. Menigeen ontwikkelde zich daardoor verder in hun taalvermogen en de kunst om zichzelf uit te drukken. De kerk is wat dat betreft al eeuwen lang een emancipatie-instituut. Lang voordat dat overgenomen werd door andere bewegingen. Kortom: blijf voorlezen. Het is zo mooi!

Leon Borst

Meer nieuws