Logo wereldregio.nl
Foto:

Eis celstraf voor bezit arsenaal aan wapens

Een 55-jarige man uit Zierikzee heeft een fascinatie voor wapens. Zijn huis zit vol met wapens en munitie. ,,Ik ben gek op wapens. De woning is een soort museum”, vertelde hij op zitting van de rechtbank in Middelburg. De Zierikzeeenaar kwam in beeld tijdens een onderzoek in de strafzaak van een plaatsgenoot, aan wie hij een jachtgeweer zou hebben verkocht. Dat was het sein voor politie en justitie om op 14 oktober vorig jaar op verschillende adressen in Zierikzee invallen te doen, waarbij verdachte zou zijn betrokken. Officier van Justitie Robbie Rammeloo sprak over een wapenarsenaal, dat werd gevonden. Hij tilde er zwaar aan. ,,Die wapens zijn levensgevaarlijk . Zeker als je ’s nachts gaat schieten op een open dijkje, wat is gebeurd. “ Hij wilde het nog niet vergelijken met drugscriminelen, die wapens gebruiken. ,,Maar dit is wel serieus. Hiervoor staat 72 maanden cel. Dit kunnen we niet afdoen met een aai over de bol.”

 De officier eiste drie jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, proeftijd twee jaar. In de strafeis werd ook de verkoop van het jachtgeweer, wat hij overigens ontkende en bezit van amfetamine en xtc-pillen meegenomen. Behalve een groot aantal wapens (geweren, pistolen etcetera) werden 2000 patronen aangetroffen. Verdachte beschikte over een loods, waar wapens en munitie werden gevonden. Hij ontkende dat die van hem waren. ,,Anderen hadden ook een sleutel.” Rammeloo dacht er, gesterkt door getuigenverklaringen, anders over. 

 In de woning van een goede vriend trof de politie wapens en verdovende middelen in een collectebus aan , die afkomstig van verdachte waren. Hij had de verboden wapens vijf keer in tasjes in bewaring bij zijn 70-jarige vriend gegeven. Daarvoor moest de zeventiger, die geen strafblad heeft, zich verantwoorden. ,,Ik wist ervan, maar ik beschouwde het als een vriendendienst.” Tegen hem werd 240 uur werkstraf en zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, geëist. De 55-jarige man was eerder veroordeeld voor wapenbezit. Hij zei een verwoed verzamelaar te zijn van wapens uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Beiden zijn jaren lid geweest van een schietvereniging. De verdediging vroeg voor hun cliënten een lagere straf, omdat de advocaten meenden dat niet alles kon worden bewezen. De officier vond dat het voorarrest van vijftien dagen voor beide verdachten in mindering kon worden gebracht op de strafmaat. Verder dienden de wapens en munitie te worden onttrokken aan het verkeer. De 70-jarige man betuigde vreselijke spijt. ,,Ik had dit nooit mogen doen.” De 55-jarige man zei dat een celstraf niet zo goed uitkomt. ,,Want ik ben mantelzorger.” De rechtbank doet 22 april uitspraak.