Logo wereldregio.nl
Foto:

Lagere straf voor veroorzaken explosies

Een 32-jarige man uit Zierikzee is voor het ontploffen van zwaar vuurwerk, sabotage, bezit van wapens en harddrugs veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan negen maanden voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie had drie jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist. De rechtbank kwam tot een lagere straf, omdat hij voor de bedreiging met een mes van de ex van zijn vriendin werd vrijgesproken. Verder werd de conclusie van de psycholoog niet overgenomen dat de man weliswaar psychisch van alles mankeerde en een persoonlijkheidsstoornis heeft, maar dat hij goed wist wat hij deed. De rechtbank was een andere mening toegedaan. De stoornis had wel degelijk invloed op zijn gedrag. Dit werd meegewogen in de strafmaat, waar het accent op de ontploffingen van zwaar vuurwerk lag.

De man ging vorig jaar 15 september naar de woning van de ex van zijn vriendin aan de Moggestraat in Zierikzee, waar hij over de schutting van de achtertuin cobra’s (zwaar vuurwerk) liet vallen. Dat leverde twee zware explosies op. Een week later herhaalde hij zijn gewelddadige actie in de voortuin van diens woning. Er was schade aan de schutting, woning, voordeur en aan de auto van de buurman. Er bevonden zich ook mensen in de woning, wat niet zonder gevaar was. De ontploffingen hadden daarnaast een grote impact in de buurt. In het saboteren (het doorsnijden van de remleidingen) van een auto zag de rechtbank een poging tot zware mishandeling van de chauffeur en andere verkeersdeelnemers. Het liep uiteindelijk goed af, omdat de chauffeur het snel in de gaten had. 

De man zit inmiddels zes maanden in voorarrest. Zodra hij zijn straf heeft uitgezeten, gaf hij te kennen naar zijn vriendin in Zeeuws-Vlaanderen te willen verhuizen.