Logo wereldregio.nl
Foto: artist impression

Brouwerseiland claimt ruim 32 miljoen euro bij gemeente

Begin april is de gemeente aansprakelijk gesteld door Brouwerseiland B.V. Volgens Brouwereiland B.V. moet de gemeente de schade vergoeden die Brouwerseiland lijdt, doordat het recreatieproject aan de binnenzijde van de Brouwersdam niet doorgaat. De schade wordt door Brouwerseiland B.V. op ruim 32,5 miljoen euro bepaald, in de vorm van kosten en gederfde winst. 

Met het project Brouwerseiland zou de Middelplaathaven omgevormd worden tot een dag- en verblijfsrecreatief park met honderden recreatiewoningen, ligplaatsen en andere voorzieningen. Vanwege de stikstofproblematiek zou het bovendien het eerste volledig geëlektrificeerde recreatieproject van Nederland geworden zijn. Op 5 november 2020 heeft de gemeenteraad geweigerd het voor het recreatiepark voorbereide bestemmingsplan vast te stellen. 

Op dit moment bestudeert de gemeente de aansprakelijkheidsstelling. Overigens heeft Brouwerseiland ook beroep ingesteld tegen het besluit van de gemeenteraad het bestemmingsplan te weigeren. Het is nog niet bekend wanneer dit beroep inhoudelijk behandeld zal worden. Reactie wethouder Jacqueline van Burg (LSD): ,,Op dit moment bestuderen we de aansprakelijkheidsstelling en de eventuele gevolgen daarvan. Voor het overige geven wij op dit moment geen inhoudelijk reactie.”