Logo wereldregio.nl
Foto:

Bestuurder in coronatijd

In het afgelopen jaar is het college van burgemeester & wethouders flink veranderd. Een nieuwe burgemeester en een nieuwe wethouder. Elkaar wat beter leren kennen is best lastig van achter schermpjes. Dit geldt natuurlijk voor iedereen die een nieuwe collega heeft of een nieuwe baan is begonnen. Om elkaar beter te leren kennen en te kijken naar het functioneren ‘als team’ is het gebruikelijk bij overheid en bedrijfsleven om, bijvoorbeeld jaarlijks, een teamdag te organiseren. Bij ons is dat ook zo. We hebben dat telkens uitgesteld, omdat we niet fysiek bij elkaar kunnen komen. Uiteindelijk is de knoop toch doorgehakt en gaan we deze week digitaal aan de slag en in duo’s wandelen. Ik ben benieuwd wat ik ga ontdekken over mijn collega’s en over ons als team.

Als wethouder volksgezondheid probeer ik in gesprek te blijven met de mensen in de zorg en te achterhalen wat de ervaringen of knelpunten zijn. Zo belde ik onlangs met het buurtzorgpension, wat nu is omgeturnd tot COVID-unit voor Zeeland. Dat betekent nogal wat voor de verpleegkundigen: hele andere type patiënten, werken in beschermende pakken, veel nieuwe collega’s en ook best veel overlijdens. Mijn gesprekspartner zei: “zwaar, maar ook leerzaam en mooi om dit te mogen doen in deze tijd voor deze patiënten”. Wat mooi dat wij dit geweldige team op ons eiland hebben.

Vorig jaar hadden de huisartsen gevraagd of wij als gemeente iets konden betekenen in de communicatie naar de vele gasten als het gaat om huisartsenbezoek en corona. Uiteraard hebben we daar gehoor aan gegeven, via social media en via een informatiefolder die naar de recreatiebedrijven is gegaan om te delen met de gasten. In de gesprekken die we onlangs als college voerden kwam dit onderwerp vanuit recreatieondernemers opnieuw naar voren; of we dat dit jaar weer konden doen… Mooi om te zien dat zij deze informatie waarderen en wij hiermee behulpzaam kunnen zijn.

Bij ons thuis is - na het opruimen binnen – met dit mooie weer de tuin aan de beurt. Lekker met de schoffel of schep in de weer. Plantjes zetten of verpotten, snoeiafval opruimen, tuinstoelen naar buiten, kussens erin. Na gedane arbeid wil ik natuurlijk ook genieten. Daarbij bedenk ik me, zittend in de tuin, dat de kippen nu wel op gang moeten komen, want als we alle vier een vers ei willen met Pasen dan moeten ze wel (meer) gaan leggen.

Ankie Smit

wethouder