Logo wereldregio.nl
Foto:

StoryTiles Zierikzee met Stadshuismuseum als ‘blikvanger’

Zierikzee is door de jaren heen al op vele manier uitgebeeld en te zien (geweest): in boeken, op foto’s en ansichtkaarten, in kranten. Nog nimmer was de monumentenstad ‘uitgebeeld’ op een tegeltje. Tot nu. Samen met Corine Boekhout heeft Marga van Oers een tegeltje ontworpen wat exclusief verkrijgbaar is in de winkel Dit dus by Co van eerstgenoemde.

Andere tegeltjes hangen al enkele jaren in de zaak aan de Zierikzeese Melkmarkt. Corine Boekhout vatte enige tijd geleden het idee om de tegeltjes van Marga van Oers te betrekken tot Zierikzee. Via Instagram vroeg ze ‘lezers’ wat er van Zierikzee op het tegeltje moest komen. Het meeste genoemde was de toren met Neptunus van het Stadhuismuseum. ,,Deze stond bij mij ook bovenaan, dus dat is het centrale uitgangspunt van het tegeltje geworden”, legt Corine Boekhout de oorsprong van StoryTiles Zierikzee uit. Ook kwamen de poorten en de Dikke Toren als blikvangers van de monumentenstad naar voren. Vervolgens stuurde Corine Boekhout enorm veel foto’s van havens, poorten, huizen, bruggen en pleinen naar de kunstenaar om haar een beeld van Zierikzee te laten krijgen. ,,Dat was dus veel te veel voor op een tegeltje. Bovendien kende ze Zierikzee niet, dus dat moest anders.” Vervolgens ging Corine Boekhout denken welke woorden er bij Zierikzee horen. Ze somt ze op: ,,water, historisch, eiland, verbinding, mosselen, Zeeland en welke ‘plaatjes’ daar bij passen”. Van Marga van Oers kreeg ze de opdracht om een schets te maken waarmee de kunstenaar aan de slag kon.
Daarna geraakte StoryTiles Zierikzee in een stroomversnelling, werkte Marga van Oers de schetsen van Corine Boekhout en gingen de eerste proefbaksels een oven in Amsterdam in om de kleur te bepalen. Uiteindelijk is het tegeltje in oranje en blauw geworden en in drie verschillende formaten verkrijgbaar.