Afbeelding

Geestdrift

Column

Een kruis.

Als rechtgeaard Protestant van Hervormde snit, die voluit zich verbonden weet met het Gereformeerde belijden bezoek ik graag Rooms-Katholieke kerken. Of het nu de Aachener Dom, de Cathédrale Notre-Dame in Rouen, de basiliek van Oudenbosch of een kleine kerk op het Franse plattenland, ik loop er altijd naar binnen. Gewoon om in de stilte plaats te nemen en af te koelen op allerlei gebied. Stil worden, tot jezelf keren. Soms, om onze Pinksterbroeders en zusters gerust te stellen, wanneer echt niemand aanwezig is, een mooi opwekkingslied te zingen. Ontroerend! Open kerken waar je altijd naar binnen kan lopen vind ik symbolisch. In het hart van de stad staat het huis van God open. In Nederland wil dat maar niet vlotten. Daar zijn de deuren zelfs de katholieke kerken vaak op slot.

Vaak loop ik een rondje door de kerk. Ik bekijk de kruisstaties. Dat zijn 14 afbeeldingen waarop de lijdensweg van Jezus wordt afgebeeld. De typische katholieke staties, van het struikelen van Jezus, de ontmoeting met Verona, die sla ik over. Maar bij die andere afbeeldingen probeer ik tot mij door te laten dringen, wat het voor Jezus heeft betekent. Onschuldig als een misdadiger aan het vloekhout geslagen. Onbegrijpelijk ik kan er vaak niet bij dat kruis.

Een kruis zie je bijna altijd in een Katholieke kerk. Een Eritrese statushouder kwam een keer ik Yerseke bij mij naar de kerk. Waar is het kruis? Was haar verbijsterende vraag. Hakkelend, tja, een kruis hebben we hier niet.

Een kruis. Het zet mij tot nadenken in al die kerken die ik bezoek. Ik mis hem soms in de kerken waar ik in voorga. Niet zozeer dat beeld van Jezus, maar ik mis de symboliek van het kruis. Want een kruis is voor christenen het symbool van het lijden en sterven van Jezus. Bizar, want een kruisiging is een echte marteling, uitgevonden door de Perzen en bijzonder geliefd bij de Romeinen. Een gruwelijke en vernederende dood als afschrikwekkend voorbeeld voor anderen. Dat hangen wij op in een kerk! Een kruis.

Komende week noemen we de stille week. In de kerk staan we op Goede Vrijdag stil bij het lijden, sterven van de Heere Jezus en met Pasen vieren we de overwinning op de dood. Als ik een kruis zie, hoor ik altijd deze woorden: “Ik voor u, omdat U anders de eeuwige dood had moeten sterven. Een kruis is meer dan een kruis.

Leo Molenaar

Meer nieuws