Logo wereldregio.nl
Foto:

Eis celstraf voor explosieven Moggestraat

De 32-jarige man uit Zierikzee kende al langer problemen met een aantal mensen in de relatiesfeer. Hij voelde zich gestrest en angstig, omdat hij werd lastig gevallen, vertelde de verdachte op zitting van de rechtbank. Dat bracht hem ertoe om in de nacht van 15 september vorig jaar naar de woning van de ex van zijn vriendin aan de Moggestraat in Zierikzee te gaan om in zijn achtertuin cobra’s (zwaar vuurwerk) te laten ontploffen. ,,Ik heb de cobra over de schutting laten vallen”, merkte hij op. Dat leverde twee zware explosies op. Hij herhaalde een week later zijn gewelddadige actie in de voortuin. Beide keren bevonden zich mensen in de woning. Er was schade aan het huis, de schutting, de voordeur en aan de auto van de buurman, wat de impact van de explosie duidelijk maakte. 

De verdachte zocht in dezelfde periode in een clownspak, met de nodige drank op, de ex van zijn vriendin op en op zijn beurt zou hebben bedreigd met een mes door snijbewegingen te maken. Ook zou hij doodsbedreigingen hebben geuit. ,,Ik wilde hem eens bang maken.” Op 8 oktober had hij een auto van een vrouw, die hem lastig zou vallen, onklaar willen maken door de remleidingen door te knippen. Het liep goed af, want de bestuurder (haar vriend) van haar auto had al snel in de gaten dat hij niet kon remmen. 

Uiteindelijk stapte de man zelf naar de politie. Bij het doorzoeken van zijn woning stuitte de politie op harddrugs, pepperspray, een hagelgeweer en een stroomstootwapen. 

Voor officier van justitie R. Rammeloo was het een optelsom van de zware strafbare feiten. Hij eiste drie jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, met reclasseringstoezicht. Hij tilde zwaar aan de explosies, waarbij de bewoners gevaar liepen, maar ook aan het onklaar maken van de auto, wat anders (met lichamelijk letsel) had kunnen aflopen. ,,Dit is ernstig en intimiderend.” Ook het bezit van wapens ( ,,Het hagelgeweer had ik om konijnen mee te schieten”) en de 724 amfetaminepillen wat op een dealers-indicatie wees, vond de officier zorgelijk. Verdachte gebruikte zelf speed. Rammeloo hield in zijn eis wel rekening met de lastige positie van de verdachte, die ook het doelwit zou zijn geweest van doelgerichte acties van de tegenpartij. ,,Hij was zwaar overspannen en voelde zichzelf slachtoffer.” Dat leidde er onder anderen toe dat hij zijn motor in brand stak. ,,De lol was er een beetje vanaf”, zei de man. 

Rammeloo nam de conclusie van de psycholoog over dat verdachte een persoonlijkheidsstoornis heeft, maar zich er wel van bewust was wat hij deed. De Zierikzeeenaar, die inmiddes 166 dagen in voorarrest zit, ontkende de bedreiging met het mes. Hij gaf wel toe verbaal te hebben bedreigd. De man zwakte het bezit van de harddrugs af. Hij betuigde zijn spijt. ,,Bij mij hebben ze het motorblok in brand gestoken en de velgen losgedraaid. Ze moeten mij met rust laten. Dan had ik dit niet gedaan. Ik heb alleen niet nagedacht over de gevolgen.”

 De verdediging vond de eis te fors en wees op de periode van tien jaar dat zijn cliënt niet in aanraking is geweest met justitie. ,,Dit was in een korte periode.” Hij vroeg de rechtbank om rekening te houden met de omstandigheden. De advocaat bepleitte een gevangenisstraf gelijk aan het voorarrest en voor het overige een voorwaardelijke gevangenisstraf. De verdachte gaf aan alle medewerking te verlenen aan de reclasseringsvoorwaarden. Hij hield het niet droog toen zijn vriendin en de kinderen ter sprake kwamen. De rechtbank doet 8 april uitspraak.