Afbeelding

Kamerverkiezingen vertaald naar gemeenteraad

Algemeen

Iedere vergelijking gaat mank. Maar als de ruim 5.700 mensen, die deze week hun stem uitbrachten voor de VVD dat ook doen bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar, heeft dat een politieke aardverschuiving tot gevolg. De VVD zou van twee naar zes zetels gaan. Maar dan moet de VVD wel een antwoord vinden op het sterke LSD, de lokale leefbaarheidspartij.

Woensdag gingen in totaal bijna 23.000 inwoners naar de stembus en zorgden voor een opkomstpercentage van ruim 83 procent, ongekend hoog. Meer dan 25 procent van de stemmen ging naar de liberalen. Het totaal aantal uitgebrachte stemmen gedeeld door de 23 raadszetels bepaalt de kiesdeler of wel het aantal stemmen dat nodig is voor een zetel. Een partij hier heeft dan 996 stemmen nodig voor een zetel. De uitslag hier liep in de pas met het landelijk beeld. 

De VVD heeft bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen fors verloren en haar van oudsher sterke positie moeten inleveren. Twee relatieve nieuwkomers proberen de VVD weer in positie te brengen.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen heeft ook hier D66 een tweede plaats behaald. Ook vertaald naar de lokale situatie zou dat voor de Democraten betekenen dat ze van één naar twee of drie zetels zouden groeien. Het CDA heeft met ruim tien procent van de stemmen een derde plaats ingenomen, gevolgd door de PVV. 

De nieuwe partij BoerBurgerBeweging heeft het ook verrassend goed gedaan in de regio door 387 stemmen binnen te halen. Kees Hanse uit Zierikzee is het gezicht van die partij in de regio. Andere kleine partijen als Jezus Leeft, de Piratenpartij en Partij van de Eenheid kwamen er nauwelijks aan te pas. Ook Henk Krol van de gelijknamige lijst heeft nog maar elf aanhangers op het eiland.

Landelijk heeft links fors verloren. Op Schouwen-Duiveland hebben de PvdA, GroenLinks en de SP tezamen ruim twaalf procent van de stemmen en de Christenunie en de SGP hebben achtereenvolgens 4,75 en 1,1 procent van de Schouwen-Duivelanders weten te verleiden tot een stem.

Opvallend is dat meer dan drieduizend inwoners gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid om per brief te stemmen. Op die manier konden ze een gang naar de stembus voorkomen. Wel klonken er geluiden dat het jammer was dat er maar drie stembureaus ingericht waren voor de zeventigplussers, die per brief konden stemmen. Schouwen-Duiveland hoefde maar twee stembureaus in te richten, maar het was een hele kluif om voldoende mensen te vinden om die te bezetten.

Meer nieuws