Afbeelding

Technologiecentrum voor alle leerlingen op Pieter Zeeman

Algemeen

Pieter Zeeman heeft in het praktijklokaal van de technische profielen een lassimulator geplaatst. Hiermee kunnen leerlingen op een veilige manier de basisvaardigheden van het lassen onder de knie krijgen. De aanschaf van de simulator is een eerste stap richting het multifunctioneel technologiecentrum dat in de nieuwbouw van de school wordt gerealiseerd. 

Sinds januari 2020 neemt Pieter Zeeman deel aan het project Sterk Techniek Onderwijs (STO). Dit is een initiatief van alle Zeeuwse vmbo-scholen, het mbo en het lokale bedrijfsleven. Ook in Zeeland kampt men immers met een personeelstekort in de technische sector. Een goede samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven kan dit tekort verkleinen en mogelijk zelfs oplossen. Het technologiecentrum sluit mooi bij dit doel aan. 

Het nieuwe centrum dient echter veel meer doelen. Het komt weliswaar te liggen in de praktijkruimte techniek van de vmbo-profielen PIE (produceren, installeren en energie) en BWI (bouwen, wonen en interieur), maar alle afdelingen en leerjaren van de school kunnen het gebruiken. In het centrum is allerlei digitaal en virtueel lesmateriaal te vinden. Leerlingen kunnen er bijvoorbeeld virtueel op een heftruck rijden, leren verspanen in een simulator of werken met een 3D-printer. Voor het Technasium van de school biedt de ruimte veel nieuwe mogelijkheden voor het vak onderzoeken en ontwerpen. Met behulp van VR-brillen kan tijdens de biologieles een virtuele tour door het menselijk lichaam gemaakt worden. Bij geschiedenis kan men zich even in de middeleeuwen wanen en bij aardrijkskunde is een tripje naar de Rocky Mountains zo gemaakt. 

Ook mensen van buitenaf, zoals leerlingen uit het basisonderwijs zijn er welkom. Zij kunnen zich er komen oriënteren op techniek en gastlessen volgen van Pieter Zeeman, met de hele klas of via ons Experience programma voor achtstegroepers. Op dit moment wordt er gewerkt aan een leerlijn duurzaamheid en technologie: leerlingen kunnen dan hun eigen plastic afval meenemen en dat zelf bewerken tot een nieuw bruikbaar voorwerp.

Meer nieuws