Burgemeester Jack van der Hoek
Burgemeester Jack van der Hoek Foto: Wereldregio

Avondklokboetes en illegale feestjes bij horecabedrijf

Algemeen

Op 1 december is de Tijdelijke Wet Maatregelen Covid-19 (TWM) in werking getreden. Deze wet betekent onder andere dat meerdere bevoegdheden rondom de naleving van coronamaatregelen door de Rijksoverheid naar gemeenten zijn overgeheveld. Voor de avondklok is er 53 keer een boete uitgeschreven. 

Eén van de bevoegdheden die bij gemeenten teruggelegd is, is dat de burgemeester in individuele gevallen een ontheffing voor bijvoorbeeld een evenement kan verlenen. Dit is aan een meerdere voorwaarden gebonden; zo moet ook de GGD om advies worden gevraagd. De gemeente Schouwen-Duiveland heeft in de maand februari één ontheffing verleend. Dit was voor de Watersnoodherdenking op 1 februari in Ouwerkerk. Ondanks dat de plechtigheid in sobere vorm en zonder publiek heeft plaatsgevonden, was het toch zeer waardevol om op deze manier de Watersnoodramp te herdenken. Dit bleek ook uit de vele positieve reacties die werden ontvangen.
Ook de handhaving op het naleven van de coronamaatregelen vindt plaats onder verantwoordelijkheid van de burgemeester. In februari lag de nadruk daarbij op detailhandel, samenkomsten in de openbare ruimte en op de avondklok.


Sinds de ingang van de avondklok zijn door de handhavers 53 proces-verbalen uitgeschreven en zeven waarschuwingen gegeven. De controles op de avondklok vinden via surveillance plaats maar ook door vanaf een vast punt iedereen die passeert aan te spreken. Het straatbeeld was over het algemeen rustig, ook na 21.00 uur ’s avonds.
Eind februari is, in samenwerking met de politie, gecontroleerd bij een bedrijf in de gemeente. Dit was naar aanleiding van meldingen over het mogelijk houden van illegale feestjes en het exploiteren van de horeca. Na controle bleek dat hier inderdaad sprake van was. Het bedrijf in kwestie en de aanwezige personen zijn beboet.
Op 23 februari zijn versoepelingen aangekondigd die vanaf begin maart van kracht zijn: opening van het voortgezet onderwijs en MBO per 1 maart, start van een groot aantal contactberoepen en het winkelen op afspraak. Met name over het winkelen op afspraak vindt er overleg met lokale ondernemers plaats om hier zo goed en veilig mogelijk invulling aan te geven.
Burgemeester Van der Hoek: ,,De gemeente Schouwen-Duiveland ontvangt regelmatig vragen of meldingen over de naleving van de coronamaatregelen. Met deze stand van zaken wil ik graag een beeld geven van wat we als gemeente zoal doen en laten weten dat we wel degelijk met vragen en meldingen van inwoners en bedrijven aan de slag gaan. Uiteraard kunnen we het, als het gaat om het terugdringen van het coronavirus, als gemeente niet alleen. Laten we ons, zoals in de afgelopen tijd, allemaal aan de maatregelen blijven houden. Dan heb ik er vertrouwen in dat we een mooie zomer met veel versoepelingen tegemoet gaan”.

Meer nieuws