Afbeelding

Geestdrift

Algemeen

Niets nieuws onder de zon. 

Een week of wat terug was pony Brenda uit Nisse, die tijdelijk verhuisd was naar Heinkenszand, in de nacht op eigen houtje uitgebroken en terug naar huis gelopen. ‘Hoezo is mijn wei te modderig?’ zal ze gedacht hebben. ‘Ik wil gewoon dat alles bij het oude blijft!’

Dat deed me denken aan de vraag: Hoe ziet de wereld eruit na corona? Zijn we bereid om een andere weg in te slaan of is alles binnen de kortste keren weer zoals het was? Die vraag dringt zich op nu een einde aan een aantal maatregelen binnen het vizier komt. De politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s weten het wel: meer IC-bedden, beter betaald zorgpersoneel. Hogere belasting voor de bedrijven die profiteerden van de crisis. De verwachting bij bedrijven is dat personeel niet meer zo vaak naar kantoor zal gaan en een paar dagen in de week thuiswerken de norm wordt. Online kopen zal nog populairder zijn. De kans dat dit gaat gebeuren lijkt me vrij groot, maar voor hoe lang?

Ik hoor ook andere goede voornemens: pak vaker je rust, neem minder vaak het vliegtuig en zwerm niet voortdurend roekeloos over de wereld uit. We zullen socialer zijn en vaker elkaar bezoeken. We weten nu beter dan ooit hoe goed is het om te bewegen en de natuur waarderen we als nooit tevoren. Volgens sommigen zou dit een blijvend effect hebben op onze levenswijze.

Vergeef me mijn scepsis, maar ik geloof er niet echt in. We zijn als puntje bij paaltje komt net als pony Brenda. Hoezo is de vernieuwing beter voor ons? We hebben het liefst dat alles weer vertrouwd zal gaan zoals eerst. Water stroomt altijd naar het laagste punt. Het zoekt de gemakkelijkste weg. Zoals de dingen waren, was het gemakkelijkst. Dus zal het ook wel weer zo gaan. Drieduizend jaar geleden roept de filosofische bijbelschrijver Prediker al uit: ‘Wat er is gedaan, zal altijd weer worden gedaan. Er is niets nieuws onder de zon.’ Dat is geen fatalisme of pessimisme. Maar een waarschuwing. De enige manier om dingen blijvend te veranderen is als we een dam opwerpen. Als we een pony goed achter slot en grendel zetten. Als we goede afspraken maken met elkaar en die ook doen. Daar is de politiek voor. Om maatregelen te nemen dat we op de goede weg blijven en niet terugvallen in oude, minder goede gewoontes. Kies dus verstandig!

Leon de Borst

Meer nieuws