Afbeelding

Vlaggenroof

Algemeen

Toen Jeangu Macrooy vorige week zijn inzending voor het Eurovisie Songfestival bekend maakte, vroeg ik mij af of het Songfestival ook in Zierikzee plaats zou kunnen vinden. Ik vermoed van niet. Tijdens dat feest wapperen er namelijk zo veel regenboogvlaggen, daar zouden onze wethouders zenuwachtig van worden. De gemeente heeft er namelijk al moeite mee om één keer per jaar de regenboogvlag te hijsen tijdens Coming Out Day.

Door bijna heel Nederland wordt deze vlag gehesen op 11 oktober. Dit doen gemeentes om aan hun burgers te laten zien dat iedereen gesteund wordt en zich welkom mag voelen, ongeacht je geaardheid. Ik vind dat een sympathiek principe en niet meer dan normaal. Onze gemeente ziet dit echter anders.

Ik vraag mij af waarom ze het niet zien zitten. Zouden de wethouders die over dit onderwerp gaan allemaal een tennisarm hebben? Een pijnlijke arm vind ik namelijk de enige legitieme reden waarom je de regenboogvlag niet kan hijsen voor het gemeentehuis. Maar nee, dat was niet het geval. Ze hadden andere (drog)redenen om de vlag niet te hijsen. Redenen waarmee, naar mijn mening, sommige homoseksuelen in de raad zichzelf verloochenen. 

De LHBTI-gemeenschap op Schouwen-Duiveland voelde zich geschoffeerd door de gemeente. Dat kwam mede doordat de gemeente hun geaardheid als handicap ziet. De boosheid hierover nam toe, wat ik zeker snap. Toch zag ik een voordeel in deze situatie. Als LHBTI’er kan je meteen naar de gemeente bellen om een parkeervignet aan te vragen voor mensen met een handicap. Dan heb je altijd een parkeerplekje voor de deur bij de supermarkt. Lijkt mij heerlijk!

Het is dus droevig gesteld met de gemeente en hun LHBTI-emancipatiebeleid. Er wordt weinig aandacht aan het onderwerp besteed op scholen en er wordt weinig gedaan om deze groep zich welkom te laten voelen. Dat is niet alleen vervelend voor de personen in kwestie, ook vanuit economisch belang is het zorgelijk. Als gemeente wil je dat de inwoners van Schouwen-Duiveland op het eiland blijven wonen en dat er mensen van buitenaf naar het eiland toe komen. Om dit te kunnen bereiken moet je naast genoeg huizen en werkgelegenheid ook een veilig leefklimaat voor iedereen creëren waar iedereen zichzelf kan zijn.

Kortom genoeg redenen om de vlag te laten wapperen. De gemeente moet gewoon niet zo flauw doen. Het hijsen van de regenboogvlag is een klein gebaar en je doet er niemand kwaad mee. Sterker nog, een groep mensen vindt het juist fijn als de vlag wordt gehesen. Dus beste wethouders; hijs die vlag aankomende Coming Out Day. Zo moeilijk kan het toch niet zijn. Als er echt niemand is die het aandurft, dan wil ik het wel doen.

Stefan van Doorn

Meer nieuws