COPYRIGHT TenneT / Chris Pennarts
COPYRIGHT TenneT / Chris Pennarts Foto: COPYRIGHT TenneT / Chris Pennarts

Versneld bouw hoogspanningsstation

Algemeen

Net als met windmolens zit niemand op een hoogspanningsstation in zijn’ achtertuin’ te wachten. Toch moet er één gebouwd worden. Ten oosten van de lijn Zierikzee, Schuddebeurs en Dreischor: zes voetbalvelden groot. En snel, want miljoenen euro’s aan subsidie voor duurzame projecten staan op het spel.

De landelijk netwerkbeheerder TenneT en het Zeeuwse Enduris willen voor de zomer met een of meerdere geschikte locaties naar de gemeente. Haast is geboden, want het elektriciteitsnet op Schouwen-Duiveland (en Sint Philipsland) is overvol. Zo vol, dat alleen al op Schouwen-Duiveland achtendertig energieprojecten in de ijskast moeten.

Volgens TenneT gaan er op Schouwen-Duiveland en Tholen in totaal negentig bedrijfsmatige duurzame energieprojecten (veelal zonnepanelen op daken) in de ijskast opdat het net het niet aan kan. Hiermee is voor meer dan zevenentwintig miljoen aan subsidie gemoeid als niet snel kan worden begonnen.

Het bouwen van een zogenoemd 150 KV-station duurt normaal een jaar of zeven. Toch is alles erop gericht het nu in vier jaar te doen. In 2025 moet het draaien. Dat moet kunnen omdat er al het nodige voorbereidend werk gedaan is.

Nu gaat het erom een plan te ontwikkelen en in overleg te gaan met grondeigenaren omdat er 25 kilometer kabel gelegd moet worden. En er moet grond gevonden worden om de centrale neer te zetten. Dat kan niet overal. Er moet onder meer rekening gehouden worden met de stations die nu in Zierikzee en Oosterland staan. Dat vergt dus veel en intensief overleg.

Daar zetten TenneT en Enduris nu op in. Maar ze hebben een stok achter de deur. Als ze er niet uitkomen met de grondeigenaren bestaat er een zogenoemde doorzettingsmacht waarmee grond onteigend kan worden, maar daar zetten de netwerkbeheerders niet op in. 

Het volle netwerk verraste wethouder Ankie Smit, zo liet ze onlangs weten. Een streep door de duurzame projecten, die op stapel staan. TenneT is minder verrast en zegt dat het vooral komt door het grote aantal duurzame projecten dat het bedrijfsleven heeft ontwikkeld. http://www.tennet.eu/schouwen-duiveland

Meer nieuws