Afbeelding

NBV-Biodiversiteitsprijs voor Imkersvereniging Schouwen-Duiveland

Algemeen

De Nederlandse BijenhoudersVereniging (NBV) organiseert jaarlijks diverse activiteiten om een breed publiek kennis te laten maken met het leefklimaat van bestuivende insecten en het grote belang van biodiversiteit. In verband met de Corona pandemie heeft de NBV afgelopen jaar een alternatief bedacht: de Biodiversiteitsprijs 2020.

De NBV heeft aan lokale imkersverenigingen in totaal € 50.000,- beschikbaar gesteld voor de beste project ideeën, die aantoonbaar bijdragen aan een blijvende verbetering van de biodiversiteit en zich richten op het versterken en/of herstellen van het leefklimaat voor alle soorten bijen. Hierbij wordt de samenwerking met lokale maatschappelijke organisaties belangrijk gevonden, dienen de ingediende voorstellen een belangrijk educatieve component te bevatten en tevens voor anderen als inspiratie te dienen om ook met biodiversiteit aan de slag te gaan.

Voor eind 2020 heeft de NBV uit het hele land 40 voorstellen ontvangen en is een speciale werkgroep aan de slag gegaan. Na een zorgvuldige procedure zijn zeven projecten geselecteerd en heeft het landelijke NBV bestuur deze inzendingen als winnaars van de biodiversiteitsprijs bekrachtigd. Imkersvereniging Schouwen-Duiveland is een van de zeven prijswinnaars met het project “Versterking van biodiversiteit in hoogstamboomgaarden op Schouwen-Duiveland” (https://www.bijenhouders.nl/biodiversiteitsprijs/biodiversiteitsprijs-winnaars).

Op 23 juli 2020 hebben de imkersvereniging Schouwen-Duiveland, Rotary Club Zierikzee, gemeente Schouwen-Duiveland en Stichting Landschapsbeheer Zeeland besloten om dit project gezamenlijk ter hand te nemen. De initiatiefnemers hebben de ambitie om in de komende paar jaren alle dorpen op Schouwen-Duiveland van een hoogstamfruitboomgaard te hebben voorzien. Een boomgaard waarin niet alleen inheems hoogstamfruit kan groeien en bloeien, maar waar ook een groente-, kruiden- en / of bloementuin onderdeel van kan uitmaken. Een boomgaard waar een prachtig bijenhotel wordt geplaatst en ruimte wordt gecreëerd voor in de grond nestelende bijen. Een boomgaard die bovendien actief wordt gebruikt om jong en oud te vertellen over biodiversiteit en waar burgers en toeristen tijdens hun (E) fietstocht kunnen uitrusten en genieten van de prachtige natuur.

Bij de aanpak van het project spelen dorpsraden en burgers van Schouwen-Duiveland de belangrijkste rol. Zij worden door de initiatiefnemers gefaciliteerd bij het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van de boomgaarden. Scholieren worden actief bij het project betrokken, zodat ook zij als jonge burgers van Schouwen-Duiveland bewust verantwoordelijkheid voor hun eigen leefomgeving gaan nemen. Op deze manier wordt concreet invulling gegeven aan een “eiland-brede” burgerparticipatie. Inmiddels hebben de meeste dorpen op Schouwen-Duiveland zich voor het project aangemeld en wordt dit jaar begonnen met de aanleg van de eerste boomgaarden in Sirjansland, Scharendijke en Serooskerke.

Meer nieuws