Logo wereldregio.nl
Foto:

Krammer vreest kaper van drijvend zonneproject

Windpark Krammer bij Bruinisse dreigt de bouw van een drijvend zonneproject kwijt te raken nu er andere investeerders op de loer liggen en dat zou een gevoelige tik zijn voor aandeelhouders Zeeuwind en Deltawind.

Beide coöperaties vertegenwoordigen vijfduizend burgers, die inzetten op een duurzame energieopwekking. Daardoor is Krammer tot stand gekomen. Het duurste onderdeel was de aansluiting op het net in Middelharnis op dertien kilometer afstand. Maar met de bouw van een zonneproject in het verschiet zouden de kosten verdedigbaar zijn. In 2019 is een studie gestart voor een drijvend zonnepark onder de windturbines. Omdat Krammer de netwerkaansluiting al heeft, kan ze het goedkoper oppakken.

Maar dat is nu ineens onzeker geworden. Krammer was lange tijd de enige gegadigde voor de bouw van het drijvende zonnepark. Maar bij het Rijksvastgoedbedrijf heeft zich een nieuwe speler gemeld en daarmee is de dienst verplicht beide partijen uit te nodigen om met een voorstel te komen. Die nieuwe kandidaat is Sunrock, waarachter de C&A-familie Brenninkmeijer schuil gaat.

Zeeuwind en Deltawind denken dat hierdoor een flinke vertraging in het proces zal ontstaan. Ook vrezen de twee een stevige kostenverhoging. Sunrock heeft al voorgesteld om samen te werken, maar dat ziet Krammer niet zitten. De coöperaties hebben Sunrock gevraagd zich terug te trekken en de realisatie over te laten aan de leden van de twee coöperaties. Sunrock voelt daar niets voor en dat ervaren Zeeuwind en Deltawind weer als chantage. Alle pijlen zijn nu gericht op het Rijksvastgoedbedrijf.