Logo wereldregio.nl
Foto:

Bewusd neemt afstand van Extinction Rebellion

In een mail aan de fractievoorzitters in de gemeenteraad nemen de initiatiefnemers van Bewusd afstand van de groepering Extinction Rebellion. Maandag 8 maart staat het verzoek om op Schouwen-Duiveland de noodtoestand af te kondigen in verband met de klimaatveranderingen op de politieke agenda.

Vooral bij de VVD waren er twijfels over de vorm die de initiatiefnemers van Bewusd hadden gekozen. Een noodtoestand afkondigen zo kort voor de herdenking van de Ramp van ’53 en bordjes over verdronken dorpen in 2100. Het was bij de liberalen in het verkeerde keelgat geschoten. 

Drie van de initiatiefnemers, Ron van Jeveren, Remko Delfgaauw en Rene Bosma, waren eerder lid van Extinction Rebellion. Daarvan nemen ze nu afstand omdat die club meer en meer voor de burgelijke ongehoorzaamheid gaat. Bewusd hoopt met de mail dat de angel eruit is en de politiek bereid is de noodtoestand af te kondigen. Margo Lemsom van de VVD bevestigt haar bedenkingen. ,,En wat verwacht men van de gemeente als we akkoord gaan?’’ Maandag voert haar partijgenoot Arianne Klompe (foto) het woord.