Afbeelding

Wethouder in coronatijd

Column

Wat ben ik als wethouder graag onder de mensen: overleggen op kantoor, op werkbezoek bij bedrijven, gastlessen of voorlezen op school, gesprekken in buurthuizen, kletsen met collega’s. Het is lastig om in deze tijd alles digitaal te doen en het gevoel te hebben er voor en in de samenleving te staan.
Maar ik prijs me heel gelukkig. Ik ben net verhuisd en geniet van mijn nieuwe huis, maar ook van de gezelligheid in ons gezin. Ook kan ik heerlijk mijn nieuwe omgeving ontdekken via het wandelen in de polder aan het eind van de middag. Zo blijf ik in beweging. Hele dagen zitten (en afwisselend staan) achter het beeldscherm is echt niet goed voor mijn lijf.
Als wethouder volksgezondheid wil ik graag van betekenis zijn in deze crisis, maar in de hele corona-aanpak is de minister allesbepalend. Als wethouders hebben we niet veel te zeggen. Dat is maar goed ook: in een crisis moet er een heldere, eenduidige aanpak zijn. Toch zet ik me in en denk ik veel na over hoe we als samenleving zo gezond mogelijk hier weer uit kunnen komen. Bewegen en lekker naar buiten binnen de regels die er zijn. Maar ja, dat contact met elkaar en van betekenis kunnen zijn voor elkaar. Hoe kun je dat dan toch doen? Daar praat ik veel over samen met collega-wethouders, ambtenaren, verenigingen, scholieren en SMWO. Ook bel ik af en toe met hulpkringen en heb ik regelmatig overleg met huisartsen. Gelukkig zijn er heel veel mensen die iets doen voor anderen en ook in deze tijd zich inzetten. De uitdaging is om nieuwe vormen te vinden, zoals kaartjes of attenties sturen naar leden of naar vrijwilligers, bellen met mantelzorgers of alleenstaande ouderen, stoep- en tuingesprekken houden, wandelestafettes organiseren, online evenementen of workshops organiseren. Wat een creativiteit ben ik tegengekomen.
Als gemeente zijn we ook verantwoordelijk voor het organiseren van de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Ons team burgerzaken was er maar druk mee. Dat is natuurlijk bij alle verkiezingen, maar deze keer moet het anders. Er kan immers meerdere dagen gestemd worden en ook moeten stemlokalen ingericht zijn op de coronaregels. Dit betekent deels andere stemlokalen (let op wellicht moet u dus naar een ander stemlokaal), maar ook dat we ladingen meer vrijwilligers nodig hebben. De oproep om als vrijwilligers een stembureau te bemannen was niet aan dovemans oren gericht. Nieuwe vrijwilligers hebben zich massaal aangemeld en gaan na een cursus aan de slag. Wat fantastisch om te zien!
De eerste voorzichtige versoepelingen van de maatregelen zijn aangekondigd en ook de lente heeft zich aangediend. Ik ga er van uit dat we langzaam maar zeker weer de goede kant op gaan: dat we weer echt fysiek met elkaar in contact kunnen zijn. Dat hebben we allemaal nodig.

Ankie Smit

GroenLinks 

Meer nieuws