Logo wereldregio.nl
Foto:

Gemeente maakt eigen anti-discriminatie keuzes

Dit voorjaar ligt er een diversiteitsplan op tafel, waarin afspraken gemaakt worden voor een inclusieve samenleving. Een samenleving, waarin voor iedereen plaats is. Niet discrimineren hoort daar natuurlijk bij al neemt de gemeente niet alle suggesties uit het Deltaplan Discriminatie van Zeeland over.

Dat plan is geschreven door het Anti Discriminatiebureau Zeeland. Burgemeester en wethouders steken er wat geld in (€2500,-), maar neemt het verder voor kennisgeving aan. Vele suggesties uit dat rapport komen niet op de eilandelijke agenda. Bijvoorbeeld geen subsidie verstrekken aan het Sinterklaasfeest waar zwarte pieten rondlopen, een anti-discriminatieprotocol voor het onderwijs of de verplichting dat musea historische figuren in hun context plaatsen. Met andere woorden: ook de zwarte bladzijdes van de personages.

,,Nee”, zegt verantwoordelijk wethouder Ankie Smit (foto, GroenLinks) ,,Wij hebben onze eigen inclusieve agenda. We hebben veel partijen gesproken en gaan daarmee door. Ik voel er niets voor om zaken op te leggen aan de burgers. Het moet passen bij het eiland.” 

Ook de suggestie vanuit het Deltaplan om op 10 december landelijk de anti-discriminatievlag te hijsen bij alle gemeentehuizen komt er bij haar niet door. ,,Daar heeft de raad zich al eerder over uitgesproken,” vertelt ze. Toen ging het om de homovlag, die in heel Zeeland wapperde, maar niet hier.

De verwachting is dat de spelregels nog voor de zomer op papier staan. ,,We nemen zeker suggesties over, maar niet alles. We laten ons dus leiden door geluiden vanuit de samenleving” besluit Smit.