Logo wereldregio.nl
Foto:

Besturen in coronatijd; Wethouder Van Burg

Op het moment dat ik dit schrijf werk ik 11 maanden thuis. En ik weet nog goed dat ik vorig jaar zei “hoeveel weken gaat dit duren?!”. Maar de weken werden maanden, en de maanden worden een jaar. 

In het begin vraag je je af hoe je thuis moet werken. Je bent zo gewend aan je dagelijkse gewoontes dat je eerst nog denkt dat je Netflix abonnement eindelijk zijn geld gaat opbrengen. Maar niets was minder waar. Binnen no-time was alles geregeld wat je nodig had om je werk onverminderd voort te kunnen zetten. Digitaal vergaderen, overleggen, mensen ontmoeten, het was een compleet nieuwe wereld waar ik nu inmiddels al aardig aan gewend ben.

En hoewel het echt jammer is om elkaar niet in levende lijve te kunnen spreken, zie ik ook wel de voordelen van het digitaal werken. Niet meer 2 uur in de auto voor een overleg van 1,5 uur, even een wasje tussendoor in de droger, of lekker je pannetje draadjesvlees ’s of erwtensoep ‘s morgens opzetten omdat je toch heel de dag thuis bent.

Naast voordelen zijn er ook genoeg nadelen natuurlijk. Zo ga ik normaal gesproken altijd naar alle vergaderingen van de stads-en dorpsraden. Helaas zijn die het afgelopen jaar niet doorgegaan. En als ik kijk naar mijn portefeuille cultuur is het helemaal een hele stille periode geweest. Geen evenementen of exposities om te bezoeken of te openen. En ook de musea hebben hun deuren veel te lang moeten sluiten. Op het gebied van cultuur was mijn agenda behoorlijk leeg het afgelopen jaar. Je beseft dan pas hoeveel moois aan cultuur we op ons prachtige eiland hebben. Om het hoofd boven water te kunnen houden zijn er financiële middelen beschikbaar waar culturele instellingen een beroep op kunnen doen. Ik roep de mensen dan ook van harte op om hier gebruik van te maken. Informeer vooral bij de gemeente welke mogelijkheden er zijn! 

Vanuit andere portefeuilles gingen zaken onverminderd door. Met als belangrijk onderdeel de uitvoering van de Stads-en Dorpsvisies. Gelukkig hebben we dit digitaal goed op kunnen pakken zodat het proces voor de verschillende kernen niet stil is komen te liggen.

Doordat bijna alles digitaal moet worden we ook steeds creatiever. Zo hebben we een digitale fietstocht georganiseerd voor de Dorpsvisie Burgh-Haamstede en het voordeel hiervan is dat je veel meer kilometers kan maken. Hoewel ik beter gewoon op de fiets kan stappen want als er iets is wat ik heb overgehouden aan corona…….. dan zijn het de bekende coronakilo’s. Dat is wel een nadeel van thuiswerken, de gang naar de koelkast zorgt bijna voor je dagelijkse tienduizend stappen.

Dus 1 januari ben ik maar weer begonnen met de grote afvalrace. De lokale horeca zal het wel gemerkt hebben want afhalen en thuisbezorgen is er voor mij niet bij. Ik hoop van harte dat we ons allemaal goed aan de maatregelen houden zodat we snel weer lekker uit eten kunnen, ouderwets shoppen en elkaar weer gewoon in levende lijve kunnen ontmoeten. Hou nog even vol, en blijf vooral gezond want dat is het allerbelangrijkst. 

Jacqueline van Burg