Afbeelding

Besturen in coronatijd met Paula Schot

Algemeen

Waardevol

Wat een feest! Vorige week mocht ik met collega-wethouder Smit en de burgemeester in gesprek met jongeren over deze coronatijd. En vanzelfsprekend is die coronatijd geen feestje, maar het gesprek met jongeren des te meer. We lezen veel over hen, maar ik had nog weinig kans gehad om ook met henzelf het gesprek aan te gaan. Dus dat werd hoog tijd!

Want wat missen onze jongeren het meest? En waar maken ze zich zorgen over? Hoe blijven ze met elkaar in contact? We vroegen het vorige week de leerlingen van de Pieter Zeeman in hun les Maatschappijleer en gingen in gesprek met jongeren via SMWO.

De jongeren zijn het over één ding eens: het sociale contact missen ze het meest. Facetimen, whatsappen, bellen; het kan allemaal, maar niets gaan boven het ‘echte’ contact met elkaar. En daar geef ik hen helemaal gelijk in. Je kan prima in contact blijven met alle digitale mogelijkheden die we hebben, maar het heeft niet de sfeer van een avondje uit met vrienden. Goede grappen blijven in ‘the cloud’ hangen door een haperende verbinding en een goed gesprek blijft door de fysieke afstand lastig.

Ook het sporten wordt gemist door onze jongeren. Niet alleen het bewegen, maar vooral het sporten met elkaar. Gelukkig kan er tot 18 jaar wel getraind worden in groepsverband, maar het competitieve element is voor jongeren ook erg belangrijk. Fanatiek een wedstrijd spelen is een geweldige uitlaatklep en maakt het sporten vele malen leuker. Maar competitie blijft voorlopig beperkt tot FIFA 21 en dergelijke.

Mij viel in de gesprekken de positiviteit op van de jongeren. Ze toonden veel begrip voor de maatregelen en ik hoorde vaak de zin ‘ja, het is niet anders’. Met elkaar en hun familie en vrienden maken ze er het beste van, maar er zijn ook zorgen over het goed afronden van een opleiding. De leerlingen van bijvoorbeeld havo 4 hebben al bijna 1,5 jaar digitaal les. Welke achterstand lopen ze daarmee op en worden zij volgend jaar ook nog extra geholpen om het eindexamen te maken of is dat enkel voor de vorige en huidige examenklassen?

Deze zorgen zijn niet voorbehouden aan Schouwen-Duiveland, maar zijn er landelijk. En terecht. Want onderwijs is een belangrijke basis. Tegelijkertijd ben ik er van overtuigd dat jongeren in deze tijd ook waardevolle lessen leren. De lessen van bijvoorbeeld zelfdiscipline en omgaan met de vrijheid om je eigen tijd in te delen. De overgang van de middelbare school naar een vervolgopleiding is vaak groot. Toen ik naar de universiteit ging, moest ik erg wennen aan de weken waarin ik 6 uur college had en verder het zelf moest uitzoeken. In deze tijd leren jongeren al omgaan met deze uitdagingen.

De gesprekken met jongeren heb ik als erg waardevol ervaren en wat mij betreft volgen er nog meer. De gemeentepolitiek is vaak een ver-van-het-bed-show, dat geldt niet alleen voor jongeren. Door in gesprek te gaan, komt de gemeente letterlijk dichterbij. En dat is, juist in deze coronatijd, erg belangrijk.

Meer nieuws