Logo wereldregio.nl
<p>Aad van der Wouden</p>

Aad van der Wouden

(Foto: )

Vrije stemmen

Bouwen

Vorige week trapte Nico de Dansschutter van de dorpsraad in Bruinisse de discussie af. Corona heeft de samenleving blijvend veranderd en het thuiswerken is versneld doorgevoerd. En dat gaat niet zomaar veranderen.

Dat betekent dat de afstanden tussen wonen en werken relatief worden. En dat merken ze al in Bruinisse. Mensen zoeken een rustige leefomgeving en beperken hun reis naar het werk in bijvoorbeeld de Randstad tot een dag in de week.

Maar ja, dan moeten er wel huizen zijn. En moet de setting van een wijk uitnodigend genoeg zijn om er een wandeling te maken in de pauze. Met nieuwe woningen gaan er ook mensen vanuit het dorp verhuizen en komen er daar vaak betaalbare woningen vrij. Twee vliegen in één klap, want zie als starter maar eens aan een betaalbare woning te komen.

Natuurlijk pleit De Dansschutter vooral voor eigen parochie en is Bruinisse het mooiste dorp van het eiland. Maar die argumenten kan ik ook bedenken voor Scharendijke om eens een dorp op de route naar de Randstad te noemen. Dat vraagt om een andere visie op het wonen. Misschien wel een kans om het inwoneraantal wat op te krikken. Anders dan een jaar geleden wordt het inderdaad gemakkelijker om fijn te wonen en het contact met ‘de baas’ vooral digitaal te laten plaatsvinden.

Omliggende gemeenten springen er al op in. Maar wat doet Schouwen-Duiveland? Gaan we stil zitten en wachten we af. Zoals begin tweeduizend toen er ondertussen achtduizend woningen uit de grond werden gestampt in Barendrecht. We hadden het nakijken. Of grijpen we deze kans met beide handen aan? Alleen de gemeente kan daarin leidend zijn. Pak die kans en vertaal de coronaveranderingen beleid, waarvan we allemaal wijzer worden.

Aad van der Wouden