Logo wereldregio.nl
Foto:

PvdA bezoekt Ouwerkerk bij Elfdorpentocht

PvdA-Tweede Kamerkandidaat Barbara Oomen maakt zich hard voor de Zeeuwse dorpen. Zij wil samen met de Zeeuwse PvdA in een Elfdorpentocht door Zeeland trekken. Haar boodschap: ‘Ieder dorp heeft recht op goede voorzieningen.’ De PvdA pleit daarom voor een dorpenwet. Oomen bezoekt ook Ouwerkerk.

Op vrijdag 29 januari, rond 13.00 uur, zal de PvdA met vrijwilligers gaan flyeren in Ouwerkerk. Ze geniet van de rust en de ruimte, maar vindt dat basisvoorzieningen overal in Zeeland aanwezig moeten zijn. Ook op dorpen in de gemeente Schouwen-Duiveland moet bijvoorbeeld goed internet en bereikbaar openbaar vervoer op orde zijn.

Oomen licht de Elfdorpentocht verder toe: ,,Helaas gaat de Friese Elfstedentocht niet door. Maar wat houdt ons tegen om de Zeeuwse Elfdorpentocht te organiseren? Wij vinden namelijk dat de dorpen op het platteland worden vergeten. De regering-Rutte investeerde heel veel in de grote steden, maar vergat de regio. Ieder dorp heeft recht op goede voorzieningen, zoals mobiel bereik, goed internet, bereikbaar onderwijs en een leefbaar dorp. Het is aan de overheid om dit te verzorgen.”

Op initiatief van de Zeeuwse PvdA staat dit nu ook in het verkiezingsprogramma. Een ‘dorpenwet’ moet minimumvoorzieningen gaan regelen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om mobiel bereik en goed internet. Oomen vervolgt: ,,Goed internet is daarbij een fundamenteel recht dat in deze maatschappij van groot belang is. Denk aan alle mensen die nu thuiswerken en bereikbaar willen zijn en blijven. Je kunt dit zien als ruimtelijke rechtvaardigheid.”

Over welke voorzieningen verder in de wet moeten wil Oomen in de dorpen in gesprek. ,,Het liefst bellen wij daarvoor aan, delen rozen uit en gaan in gesprek. Helaas kan dat niet, vanwege alle Corona-maatregelen. Daarom delen we een flyer uit, waarbij mensen hun punten kunnen aangeven. Op maandag 1 februari gaan we via Zoom in gesprek met de mensen over hun dorpen. Iedereen is dan digitaal welkom”, sluit Oomen af.