Logo wereldregio.nl
Foto:

Nieuwe Kerk opnieuw in de steigers

De Nieuwe Kerk in Zierikzee grijpt de coronasluiting aan voor een nieuwe restauratie. De Nieuwe Kerk in Zierikzee is een fraai voorbeeld van 19e eeuwse kerkelijke architectuur op een historische plaats en is niet meer weg te denken uit de monumentenstad Zierikzee. De kerk vervult een belangrijke functie in het culturele leven van de inwoners van Schouwen-Duiveland. 

Door de coronacrisis is de kerk al bijna een jaar gesloten en het ziet er naar uit dat de deuren voorlopig nog niet open kunnen. Dit is dan ook een goed moment om het gebouw grondig te restaureren zonder overlast voor de gebruikers van de kerk. De coronacrisis heeft grote nadelige gevolgen voor de exploitatie van de kerk zodat de hoop is gevestigd op financiële steun van de gemeente Schouwe- Duiveland om door te kunnen blijven gaan met het gebruik van de kerk. 

Gelet op het gunstige moment en de verwachting dat de gemeente de Stichting Oude Zeeuwse Kerken de coronacrisis doorhelpt, heeft de stichting besloten om fors te gaan investeren door de gehele buitenkant te laten restaureren waarbij ook overal nieuwe ramen geplaatst zullen gaan worden. 

Het is niet de eerste keer dat de Nieuwe kerk in de steigers komt te staan. Nadat de Nieuwe Kerk in Zierikzee in verval was geraakt, is het gebouw in 1978 overgenomen door de Stichting Oude Zeeuwse Kerken. De stichting liet het gebouw in fasen restaureren in de jaren 1978-1988. Door allerlei omstandigheden was een nieuwe restauratie van het exterieur en het interieur in 2013 en 2014 noodzakelijk. Nu is naast het regulier onderhoud (schilderwerk) met name het vervangen van alle ramen het belangrijkste restauratiewerk. De gehele restauratie gaat bijna een half miljoen euro kosten. Rond 20 januari zullen de steigers geplaatst gaan worden. Tegen de zomer zal het werk afgerond zijn. 

Deze markante en cultureel belangrijke plaats in de provincie Zeeland kan hopelijk na de zomer de deuren voor inwoners en toeristen weer openen.