Afbeelding

Portretten door Zeeuwse meesters uit de Gouden Eeuw

Column

Iets van start laten gaan, er een vervolg aan geven, hetzelfde niveau nastreven of, zo mogelijk, nog iets beter dan de vorige keer, waken voor kwaliteit, en al die dingen meer die horen bij vernieuwingen, het is in goede handen bij het Stadhuismuseum in Zierikzee. Directeur Albert Scheffers en zijn collega’s zijn erin geslaagd opnieuw een tentoonstelling te presenteren die schittert. Bovendien hebben ze het vergezeld doen gaan van een uitstekende publicatie die nieuwe inzichten geeft op een terrein dat onderbelicht was. Dat dit alles zich voltrekt in ons eigen Zierikzee mag ons op Schouwen-Duiveland met trots vervullen. Hier gebeurt het.

Het is alweer de derde publicatie die in dit kader uitkomt bij W Books na ‘Zeeuwse meesters uit de Gouden Eeuw’ door Katie Heyning (2018) en ‘Franchoys Ryckhals’ door Fred G. Meijer (2019), met tussendoor nog de eigen uitgave over Cristóbal de Mondragón van de hand van Raymond Fagel. Dit keer is het boek geschreven door de kunsthistoricus Frank van der Ploeg. Al eerder gaf hij zijn visitekaartje af met een voorbeeldige publicatie, samen met Katie Heyning, over de Goese Schuttersstukken, die tot de top behoren van het museum in Goes.

Frank van der Ploeg studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en heeft zich op zeer deskundige wijze verdiept in de portretkunst van de zeventiende eeuw. Dankzij zijn nieuwe publicatie komen we veel meer te weten over de geschilderde portretten van Zeeuwen en hun makers. Het onderzoek borduurde voort op dat van Katie Heyning, maar in dit boek wordt alles samengebracht over de Zeeuwse portrettisten. Ook voor de kennis van de Zierikzeese geschiedenis is dit een belangrijke uitgave. Voor het eerst wordt alle informatie over de in Zierikzee actieve schilders uit de zeventiende eeuw gepresenteerd. De auteur betreedt bovendien nieuwe paden door anonieme schilderijen toe te schrijven aan hun makers op grond van opzet, uitvoering, penseelvoering en andere elementen. Tot slot wordt ook een aantal tot dusverre onbekende portretten voor het voetlicht gehaald.

Vanzelfsprekend komen ook de in het Stadhuismuseum aanwezige portretten aan bod. De portretten van Jacob Simonsz. Hollenboom en Suzanna de Cocq en hun dochter Quirina met haar echtgenoot Cornelis Verheye, zijn geschilderd door Jacob Lambrechtsz. Loncke. Hij schilderde ook Jan Anthonisz. de Jonge en zijn echtgenote Elisabeth van Hertsbeecke, voorouders van de adellijke familie De Jonge. We zien de forse en streng kijkende burgemeester Steven van Bellem. Dit portret is van de hand van Michiel van Limborch, stelde Van der Ploeg vast. Van Limborch was afkomstig uit Nijmegen en schilderde in Zierikzee de portretten van het echtpaar Jacob de Jonge van Ellemeet en Magdalena Briels. Nieuw is de ontdekking van portretten door Van Limborch van het echtpaar Pieter Mogge en Johanna Stoutenburg, getrouwd in 1643. Het waren de grootouders van mr. Pieter Mogge, wiens standbeeld bij de Nieuwe Kerk staat. Van Limborch verhuisde later naar Middelburg waar hij vermoedelijk al eerder klandizie had. Weer later was hij werkzaam in Leiden en Amsterdam om in Middelburg te overlijden.

In Zierikzee geboren was de schilder Karel Slabbaert. Hij was werkzaam in Leiden en Middelburg. Van hem is onder meer een zelfportret bekend en een portret van zijn vrouw. Samenvattend is dit een boek dat de zeventiende-eeuwse Zeeuwse portretkunst op een deskundige wijze presenteert. Dit nieuwe boek betekent een belangrijke stap vooruit in onze kennis, niet alleen van Zeeuwse portretten maar ook van de Zierikzeese schilders.

De publicatie is verkrijgbaar bij het Stadhuismuseum in Zierikzee en in de boekhandel. Frank van der Ploeg, Portretten door Zeeuwse meesters uit de Gouden Eeuw, Zwolle, 2020, Uitgeverij W Books, ISBN 978-94-625-8410-5, € 14,95

Huib Uil

Meer nieuws