KNRM reddingsjaar 2020 vol met corona-effecten | Wereldnieuws uit je regio | wereldregio
Logo wereldregio.nl
Foto:

KNRM reddingsjaar 2020 vol met corona-effecten

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kijkt terug op een jaar met grote verschillen vergeleken met de jaren ervoor. Het effect van corona was zichtbaar in alles wat zich op en om het water afspeelde. In Zeeland was het erg druk.

Opmerkelijk genoeg steeg het aantal hulpverleningen, maar daalde het aantal personen dat daarbij betrokken was. Het grootste effect was te zien in de zomermaanden, toen Nederlanders niet naar het buitenland konden reizen en massaal naar het water trokken om te recreëren. Landelijk waren er meer acties door coronamaatregelen en door de coronamaatregelen van maart tot juni kwam de watersport landelijk veel later op gang dan normaal. 

Met een totaal van 2.633 acties landelijk was 2020 toch het drukste reddingsjaar ooit. Het aantal geredde en geholpen personen is tien procent lager dan voorgaande jaren. Dat wordt ongetwijfeld veroorzaakt door de coronamaatregel om met minder mensen bijeen te zijn. Dus ook met minder mensen op één vaartuig. Ook het volledig stilliggen van de chartervaart, die normaal gesproken grote aantallen passagiers aan boord heeft, zorgt voor minder opvarenden in de statistiek. 

Voor de meeste Zeeuwse stations was een geringe daling in hulpacties waarneembaar (293 ten opzichte van 315 in 2019). Opvallend was wel de stijging in de hulpverleningen aan watersporters op relatief beschut water, met name het Veerse Meer. Daar waren vooral meer surfers, kleine zeilboten en kano’s te vinden dan voorheen. Ook door het zomerse voorjaar en de warme zomer trokken mensen vooral naar de stranden. Dat leidde tot veel meer hulpverleningen voor zwemmers en surfers, vooral in Cadzand, Westkapelle en bij Neeltje Jans. 

Met name bij station Neeltje Jans zijn opvallend veel medische evacuaties uitgevoerd, ongeveer tien procent van alle uitgevoerde acties van dit station in 2020. Veere was het drukste Zeeuwse station in 2020 en rukte 78 keer uit, tegenover 63 keer in 2019. Minder druk dan het jaar daarvoor was het in Neeltje Jans, waar 69 acties zijn uitgevoerd (tegenover 77 in 2019). In Breskens werden 48 acties uitgevoerd (tegenover 50 in 2019), terwijl Westkapelle 47 keer uitrukte, tegenover 55 keer in 2019, gevolgd door Hansweert en Cadzand, met respectievelijk 26 (tegenover 31 het jaar ervoor) en 25 acties (tegenover 40 in 2019).