Afbeelding

Pilot Wij(k)samen nu ook in Poortambacht van start

Algemeen

In december startte op twee locaties in de Oosterschelderegio - in Goes-Oost en Wolphaartsdijk - de pilot Wij(k)samen. Vanaf vandaag sluit de wijk Poortambacht in Zierikzee aan. Wethouder Paula Schot (SGP) trapte de pilot - die een jaar zal duren - digitaal af. 

Tijdens de pilot worden wijkhulpen ingezet die kunnen inspringen wanneer een wijkbewoner tegen een acuut huishoudelijk probleem aanloopt, die hij of zij vanwege geen of onvoldoende eigen netwerk niet opgelost krijgt. De wijkhulp kan bijvoorbeeld het bed verschonen bij ziekte, een boodschap doen of schoonmaken in acute situaties of bij een tijdelijk zieke partner.

De wijkhulp pakt samen met de wijkbewoner de klus op en bespreekt wat nodig is om het een volgende keer zelf te kunnen doen, of met hulp van anderen. Daarbij wordt samengewerkt met het sociale netwerk, welzijnswerk, vrijwilligers, wijkleerbedrijven en eventuele andere organisaties die in de wijk aanwezig zijn. Ook wijkbewoners die in hun naaste omgeving een acuut probleem op huishoudelijk gebied signaleren en niet in staat zijn om te helpen, kunnen de wijkhulp inschakelen. 

De pilot is bedacht en opgezet door drie zorgorganisaties, namelijk Eilandzorg, Iriz Thuiszorg en de Lelie zorggroep en daarin is de samenwerking gezocht met welzijnsorganisatie SMWO en het samenwerkingsverband SWVO. Tijdens de pilot ondersteunt de HZ University of Applied Sciences met het monitoren of wijkbewoners geholpen worden door de inzet van de wijkhulp, naar wie ze doorverwezen worden, of er voldoende informele hulp aanwezig is in de wijk en of met informele hulp voldoende kan worden ondersteund zodat er geen maatwerkvoorziening binnen de Wmo nodig is. Op eigen kracht of met enige ondersteuning kan vaak een oplossing dichtbij gevonden worden. 

Wilt u contact opnemen met de wijkhulp in Poortambacht? Bel dan naar Corina: 06 - 154 142 51 (maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur). Uiteraard worden door de wijkhulp de coronamaatregelen in acht genomen.

Meer nieuws