Studenten ontwikkelen een digitale variant op taalmaatje | Wereldnieuws uit je regio | wereldregio
Logo wereldregio.nl
<p>Rehan met Lexi (telefoon)</p>

Rehan met Lexi (telefoon)

(Foto: )

Studenten ontwikkelen een digitale variant op taalmaatje

Met de ervaring dat een taalmaatje voor een nieuwkomer zeer waardevol kan zijn, hebben Lexi Francke (21) en Rehan Saîf (25), beiden uit Zierikzee, een digitale variant bedacht. Met een app worden mensen bij elkaar gebracht. In januari moet het starten.

Lexi en Rehan hebben beiden ervaring met het fenomeen taalmaatje. Nieuwkomers met een taalachterstand worden gekoppeld aan een Nederlander, die ze helpt die achterstand weg te werken. In het pré-coronatijdperk kwamen de twee elkaar tegen. Nu is dat een stuk lastiger.

Dat bracht de twee studenten op het idee er digitaal vorm aan te geven. Met een app worden nieuwkomers en Nederlanders aan elkaar gekoppeld. Nu nog op geslacht en leeftijd. ,,Heel basic”, legt Lexi uit. Op termijn kunnen daar andere criteria aan gekoppeld worden, maar zover is het nog niet.

Na die koppeling komt het vernieuwende. De twee worden met elkaar in contact gebracht via WhatsApp. ,,Een app verveelt snel. WhatsApp kent iedereen. Op die manier hopen we dat het contact blijft, spreekt Rehan de verwachting uit. Volgens de twee moet dat de kracht worden. ,,En WhatsApp heeft ook een spraak- en videofunctie. Ik had laatste iemand die even wilde weten hoe je ‘vijf’ uitspreekt. Nou dan spreek ik dat even in”, vertelt hij verder.

Het lijkt zo simpel, maar Lexi heeft zelf ervaren hoe waardevol het voor een nieuwkomer is. Er ontstaan netwerken en dat bevordert de integratie. Het is wat haar betreft niet de taal alleen. En ook de snelheid van het medium doet wonderen. ,,Ik besteed er twee uurtjes per week aan, maar het doet zoveel met mensen”, zegt ze. Jongeren hebben sowieso een telefoon in hun handen, dus het zou vrij geruisloos geïntegreerd kunnen worden.

Via de site brugclass.app kunnen belangstellenden van beide kanten zich aanmelden. Zodra het systeem operationeel is, kan het gaan draaien. Geen verdienmodel wat de twee betreft, maar een bijdrage aan de integratie van nieuwe Nederlanders. Rehan, die zich gespecialiseerd heeft in data, ziet wel andere toepassingsmogelijkheden waaraan op termijn wel te verdienen is.

Voor Lexi is het vooral een instrument om nieuwkomers de helpende hand te bieden. Ze heeft ervaren dat Nederland behoorlijk bureaucratisch is en dus niet al te snel. WhatsApp kan daarin een verademing zijn voor een nieuwkomer, die met een actute vraag zit.