Logo wereldregio.nl
Foto:

Schouwen-Duiveland groeit met 224 inwoners

Er zijn ten opzichte van januari vorig jaar 224 Schouwen-Duivelanders meer, de discussie over de krimp ten spijt. Opvallend is wel dat de populariteit van Zierikzee ten opzichte van de dorpen sterk blijft doorgroeien. Maar liefst 172 mensen erbij in de stad. Alleen Nieuwerkerk kan ook spreken van een sterke groei: plus 42 inwoners. De rest kabbelt wat naar boven en wat naar beneden.

Opvallend is dat Bruinisse twintig inwoners moest inleveren. En dat terwijl de gemeente Bruinisse toch als een groeikern ziet. Sinds kort wordt er weer gebouwd, dus het zal wel bijtrekken. Groeikern Burgh-Haamstede is met negentien extra inwoners wel wat groter.

Bevolkingscijfers hebben altijd met vaste factoren te maken. In 2020 werden er 257 baby’s geboren. Veel buiten de gemeente, maar dat was natuurlijk in Dirksland en Goes omdat thuis bevallen niet gewenst is. Maar tegenover die geboortes staan weer 355 overlijdens en dat zijn er dus meer dan dat er geboren zijn.

Dus moet de groei vooral gezocht worden in de nieuwkomers. En dat blijkt juist. Want tegenover 1.044 mensen die de koffers gepakt heeft, staan 1.399 mensen die naar deze gemeente gekomen zijn. Schouwen-Duiveland is dus aantrekkelijk voor nieuwkomers. Er wordt weer veel gebouwd op dit moment. De gemeente denkt nog steeds dat bouwen niet persé meer mensen oplevert. De cijfers lijken iets anders uit te wijzen.

Tot slot geven de cijfers aan dat er 98 huwelijken gesloten zijn en er 43 partnerschappen aangegaan zijn. En van alle inwoners zijn er 16.844 mannen en 17.217 vrouwen, een beeld dat jaarlijks hetzelfde is.