Rode Kruis heeft haar netwerk AED’s op orde | Wereldnieuws uit je regio | wereldregio
Logo wereldregio.nl
Foto:

Rode Kruis heeft haar netwerk AED’s op orde

Het eilandelijke Rode Kruis is erin geslaagd een goed functionerend netwerk van AED’s en vrijwilligers op te zetten op het eiland. In vijf jaar tijd heeft het Rode Kruis maar liefst tachtig AED’s geïnstalleerd en bijna 850 vrijwilligers opgeleid. De gemeente is tevreden en wil voor een periode van vijf jaar afspraken maken met de hulpverleningsorganisatie

Het Rode Kruis stapte vijf jaar geleden naar de gemeente met de vraag of de lokale overheid wilde mee investeren in een AED-netwerk. AED’s zijn apparaten die de overlevingskansen bij hartfalen aanzienlijk vergroten. Na een 112-melding wordt ook het netwerk geactiveerd en gaan vrijwilligers in de directe omgeving naar de plaats des onheils. Op hun mobiele telefoon zien ze ook waar een AED voorradig is. Vaak zijn ze eerder ter plaatse dan een ambulance. Jaarlijks gaat het om zo’n dertig oproepen.

Het probleem in het verleden was vooral de onvindbaarheid van de AED’s. Bedrijven plaatsten AED’s met de beste bedoelingen, maar vaak achter gesloten deuren. Het Rode Kruis heeft geïnvesteerd in het toegankelijk maken van de AED: dag en nacht. Vaak worden daarvoor speciale kasten gebruikt. Het is overigens opmerkelijk hoe weinig de AED’s aan vandalisme worden blootgesteld.

Naast de AED’s is geïnvesteerd in vrijwilligers. Die werden onder de hoede van rayonhoofden geplaatst. En nu vijf jaar later – inmiddels functioneert het onder de naam HartslagNU – werkt het en worden er levens gered. Vandaar dat de gemeente graag door wil, maar nog geen financiële dekking heeft voor vijf jaar. Vandaar dat voor 2021 de benodigde 3.500 euro is gevonden. Daarna gaat de gemeente kijken hoe de volgende vier jaar gedekt kunnen worden. Het Rode Kruis investeert zelf ook geld in het project.