Logo wereldregio.nl
Foto:

At Broer vrijwilliger van het jaar

Wethouder Ankie Smit heeft tijdens de dit jaar volledig digitale vrijwilligersavond van het gemeentearchief bekend gemaakt dat At Broer is verkozen tot Vrijwilliger van het Jaar 2020.

At Broer krijgt deze prijs voor het toegankelijk maken van de Waarheidsboeken. Dat is een serie van zes boeken uit de periode 1489-1811. Ze bevatten het register van de vonnissen in criminele zaken. Die waarheidsboeken gaan over misdaad en straf, schuld en boete. Ze vormen een belangrijke bron voor de geschiedenis van Schouwen en de ontwikkeling van het strafrecht aldaar. Met veel enthousiasme maakte At zich het lastige schrift, de juridische taal, en de daarbij gebruikte afkortingen eigen. Hij noteerde de namen en andere gegevens van slachtoffers en daders, evenals de gepleegde misdaad, de plaats van het delict en de opgelegde straf of boete. Na zijn verhuizing naar een plaats buiten Schouwen-Duiveland bleef At bereid elke week meermalen de nu veel langere reis naar Zierikzee te ondernemen.

Zo is dankzij het werk van At een rijk gevulde database ontstaan, waar onderzoekers online veel profijt van hebben. Voor al deze verdiensten verdient At het om Vrijwilliger van het jaar 2020 te worden, als laatste in een lange rij. De groepsprijs is bestemd voor een kleinere of grotere groep vrijwilligers die zich in een bepaald jaar op een bepaald punt heeft onderscheiden van de andere vrijwilligers. Het criterium voor deze prijs wisselt van jaar tot jaar. Wethouder Smit bedankte alle vrijwilligers hartelijk voor het vele werk, dat zij zo lang voor ons hebben gedaan. Ieder heeft op eigen wijze zijn beste krachten gewijd aan het bewerken van onze bronnen. De een begon er mee in de vorige eeuw, de ander kwam er in 2020 bij. De een komt meerdere dagdelen, de ander een paar uur per week. Ondanks alle Coronaperikelen zijn de vrijwilligers doorgegaan met hun mooie en nuttige werk. Het gemeentearchief is hen allen heel veel dank verschuldigd voor al hun belangeloos verrichte arbeid. En daarom wordt de groepsprijs uitgereikt aan alle vrijwilligers!

Per 1 januari 2021 is het gemeentearchief onderdeel van het Zeeuws Archief. De naam verandert dan in Zeeuws Archief Zierikzee.